Cum se poate schimba guvernul condus de Victor Ponta

Odată instalat la Cotroceni, noul președinte nu-l poate demite pe actualul premier. Potrivit Constituției, actualul guvern poate fi schimbat din funcție doar urmare a unei moțiuni de cenzură sau a demisiei.

 Premierul Victor Ponta a infirmat posibilitatea de a demisiona din fruntea Guvernului, de mai multe ori, după înfrângerea de la alegerile prezidențiale.

În actuala configurație parlamentară, șansele ca o moțiune de cenzură să treacă sunt destul de mici. Astfel, grupurile PSD și PCPLR au împreună 222 de deputați din totalul de 401 și 93 din cei 171 de senatori. Pe scurt, în prezent, coaliția guvernamentală deține majoritatea, fără să mai aibă nevoie și de alți aliați. Pentru o moțiune de cenzură care să dea jos guvernul Ponta, Opoziția ar avea nevoie de 287, respectiv jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor, însă foștii aliați din ACL (PNL și PDL) au doar 173 de voturi.

Chiar și cu susținerea UDMR, PP-DD, a minorităților și a parlamentarilor neafiliați tot nu ar putea obține mai mult de 257 de voturi. ” Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii”, precizează articolul 113 din Constituția României.

Foști liberali ar putea înclina balanța

Partidul Liberal Reformator, condus de Călin Popescu Tăriceanu, s-a format, în mare parte prin plecări succesive din PNL și eventual, doar o reîntoarcere a acestora în partid, ar mai echilibra raportul de forțe.

Rămâne de văzut însă, în ce măsură sunt liberalii deciși să își asume guvernarea și dacă ar primi parlamentari PLR în rândurile lor.