Judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci (Tribunalul Bucureşti) a reacţionat în forţă după ce însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, David Muniz, a vorbit recent despre corupţia din România şi a reiterat că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) trebuie desfiinţată.
Însărcinatul cu afaceri al SUA, vizat de judecătoarea Dârdeci. Magistratul aşteaptă scuze după interviul acordat de David Muniz la TVR. „Preşedintele Biden a făcut din lupta anticorupţie o prioritate de securitate naţională. Corupţia nu este doar o problemă, deşi este o problemă gravă pentru ţările în care există.
Ea este o ameninţare la adresa securităţii, pentru că permite unora să exploateze slăbiciunile acelei ţări. Şi din acest motiv suntem foarte interesaţi să vedem progrese. În problema SIIJ, poziţia noastră a fost clară şi o repet. Credem că această coaliţie (n.r. PNL-USR PLUS-UDMR) trebuie să îşi ţină promisiunile pentru a desfiinţa SIIJ. Multe instituţii europene de justiţie s-au pronunţat clar că acea Secţie ar trebui să fie desfiinţată.
Americanii au încredere în coaliţia de guvernare
Cred că este încă prea devreme pentru coaliţie. Ei muncesc din greu şi cred că rezultatele se vor vedea. Se muncește mult în Parlament şi la guvern pentru a găsi calea cea mai bună, pentru a se ţine de acele promisiuni, pentru a readuce şi reface statul de drept în România. Sunt foarte încrezător în legătură cu asta, dar este ceva care ne preocupă. Este în interesul strategic al SUA să vadă statul de drept respectat”, a declarat însărcinatul cu afaceri al SUA la București.
Pornind de la cele expuse, judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci a subliniat că se simte jignită de afirmaţiile oficialului american. Totodată, magistrata de la TMB a subliniat că aşteaptă ca Muniz să-şi prezinte scuzele, considerând că nu avea dreptul să lanseze acele observaţii.
Dârdeci l-a luat la întrebări pe Muniz
„Am văzut un pic din interviul acordat de dumneavoastră Televiziunii Române și aștept scuzele dumneavoastră! De ce? Pentru că m-ati jignit pe mine, judecătorul, mi-ati jignit colegii, dar, cel mai grav, ati jignit acest popor! Care este norma juridică sau uzanța(diplomatică) care vă permite să solicitați desființarea SIIJ?
Vorbiți despre corupția din România? Eu sunt ferm convinsă că există corupție în România asa cum exista și în SUA, si peste tot în lumea această, doar că, ce să vezi, reprezentantul României în SUA nu-si permite să vorbească, la un post cu acoperire națională, despre cum trebuie condusa SUA, despre cât de coruptă este sau despre ce instituții americane ar trebui desființate!
Bocancul rusesc vs. cizma cowboy-ului
Vă intreb domnule Muniz, ati avut curiozitatea să lecturati hotărârea CSM nr.225/2019? Ati avut curiozitatea să vă informați sau sa cereți să fiți informat cu privire la modul de recrutare al procurorilor din cadrul SIIJ? Deci cum va permiteți să spuneți că SIIJ trebuie desființată asociind, indirect, aceasta secție cu ideea de obstacol în lupta împotriva corupției?
Să mă aștept, cât de curând, având în vedere preocuparea SUA, ca să mi se dea lecții despre cum trebuie sa judec și ce soluții trebuie sa pronunț? Repet: care prevederea legală sau uzanța(diplomatică) ce vă permite să dați indicații prețioase României,aka să o guvernați??
45 de ani am fost sub bocancul rusesc! Și am rezistat, Tovarășe Muniz! Numai noi știm cum! Dar am rezistat! Îmi place sa cred ca bocancul rusesc nu a fost înlocuit de cizma cowboy ului american! Aștept scuzele dumneavoastră, pe care le puteți transmite și pe pagina mea de Fb! Mulțumesc!
PS pentru cei care vor sari să mă reclame, dar și pentru cei care vor avea o pornire de autosesizare, le transmit ca acest mesaj a fost scris în baza dreptului meu la liberă exprimare și, nu în ultimul rând, pentru că am jurat pe BIBLIE sa apăr drepturile si libertățile fundamentale ale cetățenilor!”, a fost mesajul lansat de judecătoarea Mădălina Elena Dârdeci şi preluat de stiripesurse.ro. Amintim că la începutul lunii mai, evz.ro prelua un raport devastator pentru România, acuzată că a abandonat reformele judiciare și nu a scăzut corupția.