Cum se îmbracă Prinţul Charles

Moştenitorul coroanei britanice are trei valeţi care se ocupă de hainele şi pantofii lui. Unul dintre ei trebuie să îi calce şireturile de fiecare dată când se descalţă.

"Găsesc că este foarte dificil, doamnelor şi domnilor, să trăiesc cu mine însumi după ce am descoperit că cineva a sugerat că aş putea fi chiar şi fashion icon", a declarat de curând Prinţul de Wales. Acesta a mai adăugat că se aseamănă mai degrabă cu un "ceas oprit"! Revista GQ l-a situat pe locul 50 în clasamentul "Bestdressed Men List" 2012, fiind apreciat pentru felul în care "a dovedit că unii bărbaţi evoluează în vestimentaţie odată cu vârsta". Charles a comentat cu modestie dar şi cu ironia-i caracteristică noul său statut de "fashion icon". De când i-a revenit misiunea de a inaugura prima ediţie a "Men's Fashion Week", la Londra, prinţul nu încetează în a-şi arăta surprinderea pentru atenţia din ultima vreme acordată stilului său vestimentar. Măsuri confidenţiale Prinţul Charles îmbracă, de obicei, ţinute realizate la comandă: costume de la Anderson & Sheppard, cămăşi Turnball & Asser, pălării Lock şi pantofi de la Lobb. "Fac tot ce pot pentru a îmbrăca tot ce este realizat mai bun în Marea Britanie", a declarat el, deşi presa engleză notează că mai dă iama prin colecţiile Tommy Hilfiger, cunoscute pentru stilul "fresh american". Charles adaugă însă că îşi menţine stilul clasic inclusiv datorită experienţei celor de la Savile Row, "care au făcut ce au putut mai bine pentru a se descurca cu măsurile mele imposibile" (măsurile corporale ale Alteţei Sale sunt confidenţiale).

Prinţul nu s-a îmbrăcat niciodată singur. Cei trei valeţi ai lui se ocupă de haine şi de pantofi şi îl ajută zilnic la îmbrăcat şi dezbrăcat. Unul dintre ei trebuie să îi calce şireturile de fiecare dată când se descalţă. Ţinută casual chic chiar şi atunci când "iese" la o... bere! FOTO: REUTERS Adept al trendului vintage Prinţul moştenitor are o teorie proprie despre modă: "Cu nu prea mult timp în urmă, să porţi haine vechi sau second hand- ca să nu mai vorbim de artefacte reciclate- era un motiv de ruşine pentru mulţi. Totuşi, acum ţinutele vintage  pot fi văzute pe covorul roşu în toată lumea. Astfel se impune un trend pe care alţii îl urmează, iar în Marea Britanie magazinele second hand şi procesul de upcycling - recondiţionarea hainelor vechi într-un stil modern - au devenit foarte populare. Acesta este exemplul perfect pentru care cred că moda joacă un rol în confruntarea cu unele probleme de mediu". "Spre exemplu, cineva a fost îndeajuns de inventiv încât să facă un set de butoane de manşetă din fostul motor al maşinii mele Aston Martin de 40 de ani şi să îl vândă pentru a ajuta fundaţia caritabilă Young People's Trust for the Environment", a mai declarat Charles. "Am şi o pereche de pantofi făcuţi din bucăţi de piele salvate de la o epavă din secolul al XVIII-lea din sud-vestul Marii Britanii. Sunt indestructibili şi nu mă vor lăsa!" mai explică prinţul. Nu demult, într-o scrisoare adresată cititorilor revistei Vogue, a făcut un apel către iubitorii de modă, rugându-i "să poarte mai multe haine reciclate şi materiale naturale pentru a conserva resursele planetei"! Mofturoşi la haine Charles, dar şi soţia, Camilla, nu sunt printre preferaţii angajaţilor fiindcă sunt mofturoşi şi ţin neapărat să se respecte formalităţile la fiecare ocazie, mai ales în ceea ce priveşte vestimentaţia. "Durează foarte mult până când se hotărăsc ce să poarte la un eveniment sau altul, iar Prinţul de Wales ţine neapărat să se afişeze very classish la braţul soţiei sale. Sunt foarte pretenţioşi amândoi, mofturoşi chiar, dar este normal să fie aşa", a mărturisit presei britanice, sub protecţia anonimatului, unul dintre angajaţii Casei Regale. Printre altele, designerul Philip Treacy este cel care "imaginează" pălării pentru Casa Regala Britanică, iar Robinson Valentine rochiile pentru Camilla Parker Bowles.