"Degustarea cârnaților bănățeni" este o sărbătoare cu o tradiție de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat și nu numai. Evenimentul este organizat anual, înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a 45-a ediție.
"Degustarea cârnaților bănățeni" sau Worschkoschtprob revine acasă, anul acesta, la Timișoara, după trei ediții care au avut loc în alte localități din județ.
Organizată de săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung, "Degustarea cârnaților" a devenit o tradiție.
Două secţiuni
Pe care amfitrionii au dorit să o dea drept exemplu și în alte localități în care trăiesc etnici germani, abonați ai ziarului, și au organizat caravane la Sânnicolau Mare, Lugoj și Sântana. Sărbătoarea cârnaților 'nemțești' a fost, până în 1989, o manifestare privată, în interiorul redacției Banater Zeitung. Cititorii din spațiul rural bănățean aduceau la redacție, considerată un juriu degustător, asemenea produse, înaintea intrării în Postul Paștelui.
"Și în 2015, acest eveniment - Degustarea cârnaților bănățeni, include două secțiuni de concurs, una în care producătorii privați își etalează produsele făcute în propria gospodărie (cârnați și alte afumături) pentru consumul propriu și secțiunea pentru firmele producătoare de mezeluri care se distribuie spre comercializare în magazine", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Siegfried Thiel, secretar general al redacției Banater Zeitung.
Cei mai buni măcelari
Acesta a adaugat că sunt acceptate spre jurizare și preparate care vor ajunge pe masa degustării chiar în timpul concursului, pentru aceștia urmând să se întocmească o secțiune de concurs separată, dar numai dacă se vor aduna cel puțin cinci concurenți pentru această competiție.
Printre invitații la eveniment se numără reprezentanți ai mediului economic, politic precum și din administrație.
Acest festival al cârnaților bănățeni reunește cei mai buni măcelari din zonă, care expun sute de metri de mezeluri, de cârnați și alte afumături specifice.
Dincolo de partea de divertisment și de tradiție, sărbătoarea cârnaților are și o latură economică, întrucât sunt promovate produsele din carne de porc.
Pe mesele concursului gastronomic tradițional sunt expuse zeci de sortimente de cârnați, lebăr, caltaboși, salamuri, șuncă, tobă, sângerete ori șorici, asezonate cu felurite brânzeturi, fructe și legume proaspete, dar și cu cozonaci cu mac, cu nucă și cu stafide. Cei mai buni măcelari vor fi recompensați cu premii asigurate de sponsori, care constă în aparatură electrocasnică folosită în prelucrarea cărnii, coșuri cu ustensile de bucătărie și cu produse din concurs.
Sărbătoarea cârnaților 'nemțești' a fost, până în 1989, o manifestare privată, în interiorul redacției Banater Zeitung. Cititorii din spațiul rural bănățean aduceau la redacție, considerată un juriu degustător, asemenea produse, înaintea intrării în Postul Paștelui.