Medicul Theo Trandafirescu, profesor universitar la facultatea de medicină „Mount Sinai”, ispecialist în Medicina Internă, Pneumologie și Terapie Intensivă,, a vorbit despre condițiile speciale de depozitare în cazul vaccinului împotriva coronavirusului.
Vaccinul pe care compania Pfzier se pregătește să-l lanseze trebuie păstrat, de exemplu, la minus 90 de grade Fahrenheit (minus 67 grade Celsius). Acest lucru ar putea fi o problemă pentru România, deoarece puține clinici și spitale din țară îndeplinesc această condiție.
„Vom avea un vaccin grăbit și friguros - asta vă pot spune sigur. Din aceste nouă companii care sunt în cursă contracronometru, două sunt în față, în acest moment: Moderna și Pfizer. Ca să ții un vaccin Moderna îți trebui minus 4 grade Fahrenheit.
Ca să ții un vaccin dezvoltat de Pfizer, momentan, poate se vor îmbunătăți, îți trebuie minus 90 de grade Fahrenheit. Nu toate clinicile și spitalele au această disponibilitate, deci sunt cerințe și standarde foarte mare și pretențioase pentru depozitarea, transportarea și administrarea acestui vaccin. Eu cred că doar anumite spitale au aceste temperaturi extreme, momentan. Deci trebuie lucrat la coordonare și la logistică”, a spus dr. Theo Trandafirescu, la Antena 3.
Ce au în comun politica cu știința?
„În ultima perioadă, ne uităm în toată lumea, au fost date aprobări de urgență pentru niște medicamente și vaccinuri în care nu s-a dovedit siguranța 100%. Au fost promițătoare, dar nu s-a dovedit siguranța lor 100%. De exemplu, ce au în comun politica cu știința: medicamentul antimalarial promovat de SUA, un vaccin rusesc și un tratament cu plasmă.
Pe 28 martie, FDA-ul a aprobat un medicament antimalarial, promițător, dar datele au fost anecdotice, deci nu trebuia aprobat.
Pe 11 august, președintele Putin a declarat că va vaccina populația Rusiei cu un vaccin promițător, nu spun nu, dar a fost testat numai pe 76 de pacienți și nu au raportat nicio dată. Pe 20 august, Donald Trump a spus să dăm plasmă la toți pacienții.
Promițător tratamentul, dar comisionarul Hahn, șeful FDA, a făcut o greșeală de date epidemilogice, de statistică esențială, intenționată sau nu, cu riscul relativ al acestor boli. S-a aprobat și lumea științifică a devenit puțin alertată ca politica să nu influențeze aprobări date pe rapid”, a mai spus medicul român din New York.