Cum se conservă cel mai bine fructele şi legumele

Vitaminele şi mineralele din aceste alimente se pot menţine prin congelare sau uscare.

Cele mai bune şi mai sănă- toase metode pentru a conserva fructele şi legumele sunt congelarea şi uscarea lor. Procedeele nu afectează calitatea produselor, o bună parte din vitamine menţinându-se.

Nu acelaşi lucru este valabil şi în cazul compoturilor şi dulceţurilor. Roşiile îşi pierd gustul prin îngheţare Mazărea şi fasolea sunt printre legumele care se păstrează cel mai bine prin congelare.

„Roşia nu poate fi congelată, deoarece se înmoaie foarte tare când se dezgheaţă şi-şi pierde gustul. De asemenea, perioada de congelare nu trebuie să depăşească trei luni. Altfel, se pierd vitamine, gustul şi mirosul“, explică Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Cabinetul de diabet zaharat şi obezitate Moşilor din Bucureşti.

Nu congela însă şi fructele, deoarece majoritatea lor îşi pierd consistenţa, excepţ ie făcând merele. Şi fructele uscate sunt o metodă bună de conservare. „Fructele cu pulpă, precum prunele şi perele, îşi păstrează proprietăţile prin uscare. Atenţie însă, deoarece, prin deshidratare, devin dense caloric, motiv pentru care nu sunt recomandate obezilor şi diabeticilor“, mai spune Eduard Adamescu.

Cea mai bună dulceaţă este cea preparată cu îndulcitori precum fructoza, şi nu cu zahăr, care îngraşă. Aceasta poate fi cumpărată din farmacii.

„Dacă dulceaţa este făcută cu îndulcitori, borcanele trebuie sterilizate prin fierbere. Zahărul inhibă dezvoltarea bacteriilor, lucru care nu se întâmplă şi în cazul îndulcitorilor“, mai spune specialistul.

Dulceaţa poate fi consumată zilnic, restricţie având doar cei care au probleme cu greutatea şi diabeticii. Aceştia pot consuma însă dulceaţă cu îndulcitori. Specialiştii te avertizează însă că dulceaţa nu trebuie să înlocuiască fructele proaspete, deoarece prin procesul termic, vitaminele şi mineralele sunt distruse.

Şi compoturile sunt recomandate, cele mai bune fiind însă acelea preparate cu îndulcitori. Chiar dacă nu conţin vitamine, compoturile sunt bune datorită apei care te hidratează. ALTERNATIVĂ Compot şi dulceaţă din magazine Specialiştii recomandă şi compotul şi dulceaţa din comerţ. Citeşte însă cu atenţie eticheta produselor ca să vezi ce ingrediente conţin.

„Cele mai bune produse nu conţin conservanţi şi nici E-uri. Pentru diabetici ori cei cu probleme de greutate se găsesc dulceţuri sau compoturi cu zaharină“, explică Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti.

În ceea ce priveşte cantitatea de compot recomandată, un copil activ poate consuma şi un borcan de compot pe zi, în timp ce unui vârstnic cu o greutate peste cea normală îi este suficient un pahar de compot.