Cum se ciocnesc ouăle de Paști

Tradiția populară spune că, de Paști e bine să se ciocnească numai ouă roșii. În Mehedinți există convingerea că, dacă se ciocnesc ouă albe vei face bube mari cât ouale.

În Bucovina, se ciocnesc ouăle numai "cap cu cap", a doua zi, luni, se pot ciocni "cap cu dos", iar  în zilele următoare - "dos cu dos". Ieșind de la Sfânta Liturghie, sătenii se așează la masă și, după ce au gustat din pască, încep a ciocni ouă roșii. Întâi ciocnesc soții, nevasta ține oul și bărbatul zice "Hristos a înviat" și ciocnește, iar soția răspunde "Adevărat a înviat". Ciocnesc apoi părinții cu copiii, parinții cu celelalte rude, prieteni sau cunostințe.

Voinic tot anul

Același obicei este și în Basarabia unde se crede că rudele care nu ciocnesc nu se mai întâlnesc pe lumea cealalta. Regula generală este că dreptul de a lovi oul îi revine bărbatului și celui mai bătrân, pe când femeia și cel mai tânăr trebuie să țină oul pentru a fi ciocnit (credință din Banat). Pe valea Bistriței se zice că cel al cărui ou nu se sparge la Paști va muri înaintea celuilalt. Dacă spargi oul e semn bun: vei fi voinic tot anul. Pretutindeni, oul spart trebuie să fie dat partenerului, iar cel ce nu dă oul ciocnit este expus la mari pedepse și bube pe trup!