Ministerul Justiției a publicat, în transparență decizională, un ordin cu normele metodologice de acordare a sporului salarial pentru persoanele din istituțiile subordonate care desfășoară activități contra corupție interne.
Cui se dau sporurile în Ministerul Justiției
Ministerul Justiției a lansat recent în dezbatere publică, proiectul unui ordin de ministru care prevede felul în care angajații plătiți din fonduri publice, din sistemul penitenciar al României şi din personalul propriu al ministerului, pot beneficia de majorarea de 12,5% la salariu pentru activități anticorupție.
Până acum, Legea 152/2017 prevedea că „personalul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare şi personalul civil care desfăşoară activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu beneficiază de majorarea soldei de funcţie/salariului de funcţie/salariului de bază cu 12,5%”.
Acum, prin acest Ordin de ministru semnat de Alina Gorghiu, se prevede că „personalul cu funcţii de conducere din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate, precum şi personalul din cadrul Direcţiei Inspecţie Penitenciară, Serviciului Audit Public Intern şi structurilor de prevenire a criminalităţii şi terorismului din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate beneficiază de majorarea prevăzută la art. 14 alin. (3) din Capitolul II al Anexei nr. VI la Legea-cadru nr. 153/2017, dacă desfăşoară activităţi de prevenire şi/sau combatere a corupţiei, astfel cum sunt definite de prezentul ordin, cu condiţia ca atribuţiile de prevenire şi/sau combatere a corupţiei să fie menţionate în fişele posturilor acestor funcţii”.
De asemenea, modificarea legii prevede că „fişele posturilor pentru personalul prevăzut la alin. (1) se actualizează cu noile atribuţii în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin”.
Ce activități se iau în calcul la acordarea sporului
Proiectul de ordin lămurește și la ce activități desfășurate de personalul din Ministerul Justiției se referă legea. „Constituie activităţi privind prevenirea şi combaterea corupţiei în rândul personalului propriu activităţile prevăzute la art. 2 şi art. 13 din Ordinul ministrului justiţiei nr. 2127/C/2020 privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor de prevenire a corupţiei şi de educaţie pentru promovarea integrităţii în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi unităţilor subordinate, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în proiect.
Activitățile necesare pentru ca angajații Ministerului Justiției să primească sporul de 12,5% la salariu vor include:
- Informarea, respectiv sesizarea instituţiilor abilitate atunci când sunt indicii cu privire la încălcarea legii prin fapte din sfera corupţiei;
- Colaborarea cu instituţiile abilitate în vederea combaterii acţiunilor specifice corupţiei în rândul personalului propriu;
- Dispunerea de măsuri cu caracter administrativ în vederea combaterii formelor de manifestare a corupţiei în rândul personalului sistemului administraţiei peniteniciare;
- Realizarea de activităţi de control şi audit intern.
Alte condiții pentru sporul anticorupție din Ministerul Justiției
De asemenea, vor beneficia de sporul salarial cei care „identifică şi monitorizează vulnerabilităţile ce se pot materializa în fapte de corupţie, în rândul personalului din subordine şi propune conducătorului ierarhic superior sau conducătorului instituţiei, după caz, măsuri cu caracter administrativ pentru combaterea corupţiei” sau cei care „în situaţia în care apar indicii cu privire la săvârşirea unor fapte din sfera corupţiei, sesizează instituţiile abilitate”.
Ordinul semnat de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, mai prevede că activitățile contra corupției interne trebuie să fie specificate clar în fișa postului unui angajat, pentru ca acesta să beneficieze de sporul la salariu.