Cum scăpăm de dependența de gazul rusesc? Anunț de ultimă oră de la Ministrul Energiei

Sursa foto: Gov.ro

Virgil Popescu, spune că România și Europa trebuie să accelereze procesul de interconesctivitate în domeniul gazelor și să caute noi surse de aprovizionare pentru a scăpa de dependența de Rusia. Trebuie făcute investiții majore în domeniul energiei verzi.

Virgil Popescu a participat recent la Berlin la o conferinţă pe teme legate de energie și a declarat că Europa trebuie să ia rapid măsuri pentru a-și câștiga independența energetică.

„Am avut un dialog fructuos cu Luigi di Maio - ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, Italia, Benoît Revaz - secretar de stat Oficiul Federeal al Energiei - Elveţia, Prof Dorte Fouquet - director al Federaţiei Europene a Energiei Regenerabile şi Rina Bohle Zeller - specialist al companiei producătoare de turbine eoliene Vestas. Discuţia a vizat soluţiile privind complicaţiile de pe piaţa energiei, provocate de războiul pornit de Rusia împotriva Ucrainei”, a spus Virgil Popescu, într-o postare publicată pe Facebook.

Noi surse de aprovizionare

Ministrul a mai spus că s-a reuşit, în decurs de 10 zile, ca Ucraina şi Republica Moldova să treacă la sistemul energetic european. Este însă nevoie de noi surse de aprovizionare pentru ca Europa să scape de dependența de gazul rusesc.

 „Acum trebuie să grăbim şi interconectivitatea în domeniul gazelor. Iar asta înseamnă că vom reuşi să diversificăm sursele de aprovizionare şi de transport, din SUA, Azerbaidjan, Qatar, Arabia Saudită, Egipt, Israel şi alte state.

Am avut, la Berlin, o nouă întâlnire de lucru cu Parviz Shahbazov ministrul azer al Energiei. Am discutat despre aprovizionarea cu gaze naturale, despre coridorul verde de transport al energiei regenerabile între Marea Caspică și Marea Neagră, care va fi creat prin intermediul unui cablu submarin, precum și despre alte investiții pe care vor să le facă azerii în România, în domeniul energiei.

Am transmis că în procesul de decarbonare ne bazăm şi pe energia nucleară, iar intenţia noastră este să promovăm o viziune integrată în ceea ce priveşte investiţiile, astfel încât dezvoltarea să ajungă la toate segmentele: producţie, transport, distribuţie”, a mai scris ministrul Energiei.

Emisii reduse se carbon

Virgil Popescu a mai spus 60% din producţia de electricitate din România este una cu emisii reduse de carbon şi că Guvernul va face investiţii masive în unităţile de producţie a energiei regenerabile.

„Pe termen scurt, prin colaborare, vom folosi LNG şi NG de la ţări care nu folosesc energia ca armă de şantaj, aşa cum a făcut Rusia. Însă trebuie să lucrăm împreună, în parteneriat cu SUA şi alte state democratice, pentru a creşte gradul de securitate energetică. Lucrând împreună, sunt sigur că vom găsi şi oportunităţi pentru fiecare dintre noi”, a mai spus ministrul Virgil Popescu.