Consilierii municipali şi Guvernul ar urma să voteze salvarea Circului Globus, declarându-l de utilitate publică. Proprietarii vor 50 de milioane de euro
Animalele celui mai mare circ din ţară, Globus din Capitală, stau în chirie până pe 12 iunie, dată la care se termină stagiunea şi trebuie să se mute în altă parte, asta pentru că proprietarii terenului de 1,3 hectare, unde se află acum menajeria şi depozitul de recuzită, vor să dea altă utilitate spaţiului.
Procesul de retrocedare a fost câştigat de familia Tonola, moştenitoarea unui om de afaceri din perioada interbelică. Circul Globus a rămas doar cu sala şi, spun pesimiştii din instituţiile publice, ar putea dispărea de tot.
"Circul nu are cum să fie mutat în altă parte"
Conducerea de la Globus caută soluţii, iar cea mai viabilă pare a fi declararea terenului retrocedat ca fiind de utilitate publică. Un plan în acest sens există încă din vara lui 2009, când aleşii au decis înfiinţarea unei comisii care trebuia să se ocupe de această problemă. Comisia a abandonat subiectul. Printre susţinătorii proiectului de trecere a Circului în instituţie de utilitate publică se află şi viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu.
"Voi discuta cu juriştii Capitalei, iar mâine (n.r astăzi) vom pune această problemă în Biroul Permanent Naţional al PDL. Cel mai probabil, vom convoca de urgenţă o şedinţă a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în cadrul căreia să declarăm circul de utilitate publică. După, vom cere Guvernului să dea o hotărâre în acest sens", a explicat pentru EVZ, Mircea Raicu. În opinia viceprimarului, circul nu are cum să fie mutat în altă parte, iar animalele "nu pot fi plimbate prin oraş dintr-un loc în altul". De aceeaşi părere este şi Călin Murg, preşedintele CGMB. Potrivit lui, până de curând, Circul a avut un contract de închiriere cu proprietarii, în urma căruia autorităţile au achitat 10.000 de euro lunar.
Executare silită
În prezent, moştenitorii familiei Tonola aceştia ar fi de acord să cedeze parcela contra cost. "Din câte ştiu, cer 50 – 60 de milioane de euro. Municipalitatea nu are aceşti bani şi trebuie făcută o expertiză pentru a stabili valoarea terenului", a declarat Murg. Dacă lotul din jurul Circului va fi declarat de utilitate publică, există inclusiv varianta ca proprietarii să primească un alt teren în altă parte. La sfârşitul săptămânii trecute s-a trecut în forţă la executare silită.
Majoritatea animalelor au fost băgate în cuşti şi vagoane pentru a fi transportate, au fost schimbate porţile, iar pe garduri au fost lipite afişe pe care scria: "PROPRIETATE PRIVATĂ".
"Suntem în continuare în discuţii cu Primăria. Ar exista două variante unde să mutăm animalele, pe un teren din Giuleşti sau în Fundulea. Acest lucru ar însemna ca activitatea circului să se închidă", a declarat Camelia Popescu, reprezentanta Circului Globus. "Suntem în discuţii cu Primăria, însă nu există un plan. Dacă mutăm animalele, circul nu poate exista“ CAMELIA POPESCU reprezentant al Circului Globus