Cum salvează străinii România

Campania "România din interior" de la Digi24 vorbeşte despre străini ce muncesc gratis doar ca să se bucure de frumuseţea locurilor de aici.

Contele Tibor Kalnoky are origini româneşti, dar s-a născut în Germania. Întors în ţară după o viaţă de exil, Tibor Kalnoky a început să renoveze pe cheltuiala lui, după metode vechi, casele secuilor din zona Micloşoara, jud. Covasna. El este cel care l-a invitat pentru prima oară în România pe Charles, prinţul de Wales, care a rămas profund impresionat de frumuseţea României.

După zeci de ani petrecuţi la Paris, un alt român, Horaţiu Puşcaş, s-a întors acasă. S-a gândit atunci cum se poate face turism bazat pe frumusetea României şi mâncarea sănătoasă şi gustoasă. El şi-a făcut o fermă unde primeşte turişti străini, care nu plătesc nici cazarea, nici masa. În schimb muncesc acolo şi învaţă lucruri care pentru ei se transformă în experienţe şi întâmplări dintr-o zonă excentrică: să mulgă capre, să facă brânză, să cultive legume, sau să îngrijească livada. Şi străinii aceştia revin şi tot revin în Romania şi, mai mult, vorbesc despre noi peste tot în lume pe unde ajung.

Duminică, de la 18.30, la "Din interior", Laurenţiu Rădulescu îi invită pe telespectatori să privească "România din interior", în cadrul unei campanii al cărei scop este să îi facă pe români să descopere o altă natură a ţării lor. "Campania filmată de colegii mei se bazează pe oameni care au reuşit să schimbe ordinea lucrurilor, care cred în continuare în ceea ce fac, chiar dacă nu sunt sprijiniţi şi îndrumaţi măcar în acel sens", a spus pentru EVZ, Laurenţiu Rădulescu.

Jurnalistul a explicat şi de ce investesc străinii în turismul din România. "Este aproape imposibil să recreezi un astfel de mediu în multe dintre statele din Europa. E inacceptabil în Germania să ai o pensiune în care să crescă nestingherite animale de casă. Sunt ţări care au văzut doar în manuale urşi şi sturioni".