Cum sa va mentineti unghiile sanatoase

Cremele hidratante, suplimentele cu biotina si lacul, aplicat in straturi subtiri, ar fi cateva dintre solutiile propuse de specialisti.

Unghiile arata cat de sanatosi sunteti. Daca ele sunt fragile, se rup usor si se exfoliaza inseamna ca ceva nu este in regula. Cel mai probabil este vorba despre dieta pe care o tineti, dar si de obiceiuri daunatoare, arata Reader’s Digest. Pentru a avea unghii sanatoase, puteti tine cont de urmatoarele sfaturi.

1. Folositi creme hidratante

Inainte sa mergeti la culcare, folositi o crema hranitoare. Aplicati-o la nivelul cuticulelor, de fiecare data cand va simtiti unghiile uscate. Nu strica sa aveti mereu la indemana o cutie de crema. Puteti tine astfel de produse cosmetice in sertarele de la birou, in geanta, pe masa de lucru. Daca nu suportati crema, puteti folosi si uleiuri speciale, cu vitamina E ori, pur si simplu, ulei de masline. Si acesta va poate hrani unghiile.

2. Utilizati manusi pentru treburile casnice Atunci cand spalati vasele ori faceti curatenie in baie, va expuneti unghiile dezastrului. Pentru a le proteja de murdarie si detergenti, folositi neaparat manusi. Puteti fi chiar mai exigenti si sa va dati cu crema inainte de a va pune manusi casnice.

3. Nu taiati cuticulele

Cuticulele protejeaza unghiile. Nu este bine sa le taiati, ci sa le impingeti finut cu un betisor. „Daca distrugeti pielitele, si unghiile vor avea de suferit”, spune Mariana Diaconescu, manichiurista la Salonul „Pierre Michel” din New York.

4. Pedichiura frantuzeasca

Pentru a va feri de unghiile incarnate, taiati-le drept, dupa modelul frantuzesc. Acest lucru este extrem de important, mai ales daca aveti diabet.

5. Stergeti-va bine pe maini

Dupa ce ati spalat vase, ati facut dus ori ati facut baie in piscina, uscati-va bine cu prosopul. Daca va lasati unghiile de la picioare ori de la maini umede, riscul de a lua micoze creste.

6. Purtati sosete din bumbac

Sosetele si ciorapii din bumbac sunt cei mai buni pentru absorbtia umezelii. In acest fel, se previn si micozele. Dupa cum stiti, ciupercile se dezvolta bine in mediul umed.

7. Aerisiti-va bocancii si pantofii de sport

Este bine sa aveti cate doua perechi de incaltaminte si sa le alternati. Aerisiti-le si spalati-le cat de des puteti, astfel incat sa va protejati de micoze si alte infectii.

8. Nu tineti mult oja pe unghii

Schimbati cat mai des oja si lacul. In acest fel evitati ingalbenirea unghiilor.

9. Luati suplimente de vitamina B

Suplimentele de vitamina B intaresc unghiile. Esentiala este biotina, numita si vitamina B8. Aceasta se foloseste, de obicei, in tratamentul unghiilor fragile, acneei, dermatitei seboreice, parului fragil si alopeciei. Alimentele cu continut bogat in biotina sunt carnea de pui, de miel, de porc, de vita, de vitel, ficatul, drojdia de bere. Mai puteti utiliza soia, lapte, branza, peste si tarate de orez. Cercetatorii suedezi au realizat un studiu prin care au demonstrat ca oamenii care au luat 2,5 miligrame de biotina pe zi, timp de jumatate de an, si-au intarit unghiile.

10. Hraniti-va cu lactate

Un pahar de lapte pe zi si un ou fiert tare pentru micul dejun va pot ajuta sa aveti unghii mai sanatoase. Nu este vorba doar despre calciu, ci si de continutul de zinc pe care il au. Zincul ajuta si la disparitia acelor puncte mici, albe, care se formeaza uneori la suprafata unghiilor. Ele sunt, de fapt, un semn al deficitului de zinc din organism.

11. Piliti-va corect unghiile

Ca sa va mentineti unghiile tari, evitati sa le piliti incorect (cand in fata, cand in spate). Miscati pila de-a lungul unghiei, intr-o singura directie. Mai mult, nu le piliti niciodata imediat ce ati iesit de la dus, pentru ca se vor rupe mult mai usor.

12. Masati-va degetele

Masajul imbunatateste circulatia sangelui inclusiv in aceasta zona. „Matricea unghiilor este stimulata sa creasca”, explica Suise Galvez, proprietara unui spa, in statul Virginia.

13. Folositi lac de unghii

Este bine sa protejati unghiile cu lac, chiar aplicand un strat subtire. „Dupa sapte-zece zile indepartati-l de pe unghii”, sugereaza manichiurista Mariana Diaconescu.

14. Evitati acetonele agresive ori pe cele cu formaldehide

Aceste produse usuca extrem de rau unghiile. Exista si acetone mai putin agresive.