Cum să ţii o prezentare de succes în public

Specialiştii în comunicare spun că o condiţie obligatorie pentru reuşită este să ştii ce vrei să obţii în urma prezentării.

S-a făcut linişte şi toţi participanţii la petrecere aşteaptă să vadă ce ai de spus în cinstea sărbătoritului. Ai avea multe de zis, însă te sâcâie un nod în gât, nu prea mai ai voce şi ochii celor 20 de prieteni par să te sfredelească. Şi asta chiar dacă eşti în mijlocul unor cunoscuţ i, cu care te simţi bine! Ce s-ar întâmpla dacă ai avea de ţinut un discurs în faţa managementului companiei ori în faţa unei săli arhipline? Cu încredere Specialiştii în comunicare spun că emoţiile pentru o prezentare în public sunt fireşti, însă asta nu înseamnă să te laşi pradă lor. Foarte importante, spune Andy Szekely, trainerul companiei AS Training & Coaching, sunt ultimele două minute din pregătirea pentru discurs şi primele din prezentarea propriu-zisă.

Cu cât te pregăteşti mai bine, cu atât reuşeşti să captezi mai uşor atenţia auditoriului, încă de la început. Pentru reuşită, fă exerciţii acasă, în faţa oglinzii, şi apoi încearcă un experiment în faţa familiei ori a prietenilor apropiaţi. Când vei constata că nu este atât de greu, încrederea va veni de la sine. Ştii ce vrei? La workshopul „Pregătirea psihologică a speakerilor publici“ pe care l-a susţinut recent, Andy Szekely a subliniat cât de important este să ştii ce vrei să obţii în urma discursului.

„Dacă ştii asta, 50% din succes îţi este asigurat“, susţine trainerul. Şi asta pentru că, dacă ai un obiectiv bine delimitat, cu siguranţă şi discursul tău va avea coerenţă. Practic, nu vei avea încotro: va trebui să punctezi anumite aspecte, astfel încât să ajungi la rezultatul dorit de tine (de exemplu, să convingi publicul că ideea ta este bună ori să-i determini să cumpere o carte). Interacţionează cu auditoriul! Pentru a capta atenţia publicului, încearcă să interacţionezi cu el. Poţi să adresezi întrebări şi să încurajezi răspunsurile (în fond, şi cei din public au trac!). „Dacă eşti creativ şi vei implica oamenii în discurs, vei reuşi“, consideră Andy Szekely.

Şi uită-te la oameni când le vorbeşti! Dacă nu poţi susţine privirea cuiva, dacă cineva din public te intimidează, nu trebuie să te panichezi şi să începi să te bâlbâi. Mai bine mută-ţi privirea deasupra ochilor, pe fruntea celui care te priveşte insistent. Cum m-am descurcat? Îţi vei da seama cât de bine te-ai descurcat în funcţie de reacţia oamenilor: cât de mult au aplaudat (nu doar din politeţe!), câţi vin la tine după prezentare, să stea de vorbă, să te felicite, să-ţi strângă mâna. „Ca să se întâmple asta, trebuie să te gândeşti încă de la bun început ce ar putea să meargă prost şi să găseşti soluţii de rezolvare“, explică Andy Szekely.

Trainerul mai atenţionează că se poate întâmpla ca în ziua prezentării să nu fii în cea mai bună formă (din motive personale, să spunem).

Dar asta nu este o scuză pentru eşec! „Trebuie să înveţi să-ţi controlezi starea. În momentul în care începi să vorbeşti, singurele lucruri care trebuie să te mai intereseze sunt ce ai de spus şi publicul. Un chirurg operează indiferent de ceea ce i s-a întâmplat în acea zi“, concluzionează Szekely.