Cum să-ţi baţi joc de 100.000 de euro? Asfaltând o stradă de două ori într-un an. Ghiciţi cine plăteşte

Primăria Cluj a modernizat o stradă în 2010, E.On a venit în 2011 şi-a spart-o schimbând reţelele de gaz. Şi strada a mai fost asfaltată o dată. Aceeaşi situaţie s-a repetat pe zeci de străzi din Cluj. Fenomenul e general în România.

În România ce se asfaltează azi, se sparge mâine şi doar pentru că un furnizor de servicii a uitat să schimbe reţeaua de alimentare cu gaze naturale veche de 20 de ani.

Munca în zadar

Cazul descris mai sus s-a întâmplat în Cluj Napoca, pe strada Aurel Suciu. Strada a fost asfaltată din banii Primăriei Cluj Napoca în anul 2010 şi a fost spartă în 2011 de către E.On Gaz pentru a fi înlocuite conductele de alimentare cu gaz metan.

Primarul Clujului, Sorin Apostu spune că, începând cu anul 2004, a somat E.On Gaz despre faptul că strada este cuprinsă în planul de investiţii şi că ar fi cazul să grăbească planul privind schimbarea reţelelelor de alimentare. "An după an ne-au dus cu vorba. În 2010 am decis să refacem strada pentru că nu se mai putea circula în zonă. În 2011 ne-au anunţat că încep lucrările pentru schimbarea reţelei de alimentare după ce anterior, vreme de şase ani, au tăcut. Le-am aprobat dar doar cu condiţia să asfalteze strada în întregime şi la standardele existente la momentul în care au spart-o", a spus primarul Sorin Apostu.

Joaca de-a asfaltatul şi spartul străzilor în Cluj Napoca durează ce cel puţin un an. Numărul străzilor asfaltate de muncipalitate şi ulterior sparte şi cârpite de E.On Gaz depăşeşte câteva zeci. "Am luat decizia să nu îi mai lăsăm să spargă nimic decât dacă asfaltează strada respectivă în întregime pentru că doar aşa îi putem face să se gândească de două ori", a mai adăugat primarul.

Cine plăteşte pentru lucrări făcute fără cap? Românii

Lucrările de asfaltare în totalitate a străzii Aurel Suciu se ridică la suma de 100.000 de euro. Aceşti bani au fost achitaţi de E.On Gaz dar se vor regăsi, până la urmă, în facturile de furnizare a gazelor naturale. Refacerea străzii în 2010, a costat bugetul Primăriei Cluj Napoca suma de 120.000 de euro. "Pe mine mă deranjează că banii pentru refacerea străzii vor fi suportaţi tot de către contribuabili", a spus Apostu.

Zona străzii Aurel Suciu este una extrem de aglomerată. Cei care locuiesc aici sunt foarte supăraţi de situaţie mai ales au trebuit să îndure mizeria şi praful.  "Am stat cu geamurile închise, cu uşile închise şi cu copiii închişi în casă. Maşinile le-am parcat pe unde am putut şi acum această situaţia se repetă. Mă întreb oare cine plăteşte pentru toată această muncă fără cap. Le nemţi este proverbul să măsori de zece ori şi să tai o dată iar la noi este să faci de zece ori un lucru până iesă bine", a spus Florin Constantin, un clujean care locuieşte în zonă.