Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a reclamat modul de desfășurare a concursului de la Penitenciarul Satu Mare. Este vorba despre o posibilă fraudă, 15 candidați fiind respinși pentru că sunt ”prea pregătiți”.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) bănuiește Penitenciarul Satu Mare de aranjamente în cazul concursurilor de angajare. Conform informațiilor oferite de către reprezentanții acestui sindicat, 15 candidați au fost picați pe motiv că ar fi mult prea bine pregătiți pentru postul oferit.
”15 candidați ar fi fost picați pe nedrept la concursul de ocupare din sursă externă a unor funcții de polițist de penitenciare (agent operativ) la Penitenciarul Satu Mare, încheiat în data de 08.11.2021. Surse în interiorul concursului au afirmat că «toți cei care au fost pregătiți și au răspuns corect au picat». Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a dispus verificări cu privire la corectitudinea desfășurării probelor de concurs de la Penitenciarul Satu Mare”, a transmis FSANP, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sindicaliștilor, această fraudare a concursului este una ”de-a dreptul șocantă”. Aceștia susțin faptul că unii candidați au fost picați după interviul psiho-profesional, unde au răspuns la întrebări fără pic de greșeală. Probele eliminatorii nu pot fi contestate, iar sindicaliștii susțin că membrii comisiei nu pot fi trași la răspundere pentru deciziile luate în cazul participanților la concurs. Acestea au fost principiile pe baza cărora 15 din cei 32 de candidați au fost picați. Pe locurile pentru bărbați, au rămas doar 17 de candidați valizi pentru ocuparea celor 12 locuri scoase la concurs.
”Membrii comisiei de concurs sunt acuzaţi că ar fi respins, în timpul interviului psiho-profesional, candidaţii pentru că ar fi răspuns exemplar la întrebările adresate. Alţi candidaţi ar fi fost respinşi pentru că ar fi putut deveni sindicalişti după ocuparea posturilor. Probele eliminatorii nu pot fi contestate, astfel că, membrii comisiei pot să elimine orice candidat, fără să răspundă în faţa legii. Membrii comisiei de concurs şi-ar fi motivat deciziile de a respinge candidaţii astfel: «Este prea pregătit, poate să devină sindicalist; «Cum a putut să ştie aşa de bine răspunsurile, precis a primit răspunsurile de la cineva, îl picăm»; « Este fiu de fost cadru, îl picăm»”, susţin sindicaliştii.
Reclamațiile nu se opresc aici. Proba scrisă de la concursul organizat de Penitenciarul Satu Mare ridică semne de întrebare
Conform comunicatului transmis de sindicaliști, întrebările de la proba scrisă au fost formulate în așa mod încât, chiar și cel mai puțin pregătit candidat să poată oferi un răspuns corect. Variantele de răspuns la peste 35 de întrebări sunt considerate ilare, cele greșite fiind evidente. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) au menționat faptul că a fost sesizată conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), în scopul efectuării de verificări urgente și dispunerea măsurilor care se impun în această situație.
”La proba scrisă, întrebările au fost formulate într-o manieră neprofesionistă fără echivoc, astfel încât, orice persoană cu o pregătire generală minimă ar fi putut să răspundă corect, fără niciun efort intelectual, la cel puţin 37 din cele 45 de întrebări. La cel puţin 35 de întrebări variantele de răspuns considerate a fi greşite sunt atât de evidente, încât sunt de-a dreptul ilare.
Exemplu: «regimul vegetarian şi cel musulman sunt regimuri de executare a pedepselor, deţinutul trebuie să aibă cătuşele în timpul participării la activităţi lucrative, deţinutul este pus în libertate la solicitarea soţiei sale, munca prestată în timpul nopţii se face în intervalul orar 12:00-18:00, poliţiştii de penitenciar au obligaţia de a prezenta la serviciu abonamentul la sala de sport, poliţiştii au dreptul de primi cadouri din partea deţinuţilor şi „maşină personală” cumpărată din fondurile unităţii penitenciare, raportul de serviciu al poliţiştilor încetează prin divorţ şi cununie civilă, persoanele condamnate au dreptul de a-şi achiziţiona substanţe stupefiante»”, au mai transmis sindicaliştii.