Cum să îngrijeşti orhideele

Supravieţuirea acestor plante poate fi mult redusă din cauza necunoaşterii. Iată cum le poţi prelungi viaţa.

Lumina este probabil factorul crucial în determinarea apariţiei bobocilor. Fără ea, orhideea ta nu va avea destulă putere pentru a înflori. În general, poţi vedea de câtă lumină are nevoie planta, observând frunzele. Dacă este prea multă, frunzele au o anumită paloare şi apar pete galbene sau o pigmentaţie roşiatică. Atunci când au lumină suficientă, frunzişul devine mai închis la culoare. Dacă frunzele devin verde smarald întunecat, atunci trebuie să muţi planta în locuri cu mai multă lumină.

Expunerile estice şi vestice sunt ideale pentru majoritatea orhideelor. Cele sudice sunt ideale pe timp de iarnă, când intensitatea luminii este mai redusă. Vara este nevoie de o umbrire mai ales în perioada prânzului.

Şi apa este importantă în supravieţuirea unei orhidee, majoritatea fiind distruse prin exces. Multe dintre orhidee sunt epifite (trăiesc pe copaci) şi au rădăcini aeriene cu care absorb apa şi necesită o uscare totală între două udări.

Din păcate, din prea multă dragoste, ele sunt udate foarte des. Însă orhideele pot tolera mai bine o perioadă fără apă decât udări prea dese.

Poţi să le uzi din abundenţă, dar trebuie să scurgi apa rapid prin orificiul de la baza vasului. Nu lăsa apa să stagneze în pământ, căci rădăcinile vor putrezi.

Orhideele nu suportă apa calcaroasă, aşa că foloseşte apa de ploaie sau apa din zăpada topită; ea trebuie să aibă temperatura camerei.

Umidifică aerul! Unele specii care cresc în regiunile cele mai calde sunt obişnuite cu diferenţele de temperatură dintre noapte şi zi. De aceea, e bine să ştii din ce regiune a globului provin. Cattleya, Phalaenopsis, Paphiopedilum, Oncidium, Miltonia pot creşte cu succes în condiţiile din apartament. La Cymbidium, temperatura de peste noapte trebuie să scadă la 10 grade C pentru a putea forma boboci.

Majoritatea orhideelor preferă o umiditate atmosferică de 60-80%, pe când în locuinţe aceasta este de 30-40%. Pentru a umidifica aerul, pune bile de argilă într-o tavă şi menţine-le permanent umede. Ghivecele cu orhidee pot sta pe aceste bile, dar asigură-te că nu stau în apă. La transplantare, sparge vasul! Transplantarea se face la doi-patru ani, pentru a înlocui pământul degradat din cauza udărilor. Pentru a evita ruperea sau “rănirea“ rădăcinilor, este de preferat să spargi vasul în care se află.

Curăţă planta de părţile uscate sau bolnave şi tamponează tăieturile cu cărbune vegetal, ca să eviţi îmbolnăvirea ei. Aşază ghiveciul la umbră şi nu uda planta circa două-trei săptămâni. Îi poţi asigura apa necesară prin simpla pulverizare cu apă.

Vasul în care transplantezi orhideea nu trebuie să fie prea mare. Cu cât acesta este mai mare, cu atât înflorirea va fi mai întârziată. În perioada de creştere, adaugă fertilizatori Substratul în care se plantează orhideele trebuie să fie poros, bine aerisit şi cu un pH uşor acid. Pentru aceasta, poţi folosi turba fibroasă, pământ de frunze, nisip şi sphagnum (o specie de muşchi) în realizarea amestecului pentru plantat. O alternativă ar fi pământul gata preparat pe care îl găseşti în magazinele de specialitate.

Nicio plantă nu poate să se dezvolte şi să înflorească în apartament doar cu apă şi aer. În perioada de creştere, de două ori pe lună, se adaugă fertilizatori în apa cu care o uzi.