Cum să gătiţi sănătos

Înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu cel de măsline şi legumele la plic cu produse proaspete.

Cerealele integrale şi uleiurile scumpe, de palmier sau măsline, vă asigură o masă mai sănătoasă decât produsele mai ieftine şi de o calitate mai proastă, spun nutriţioniştii. Dacă cerealele integrale vă oferă o gamă mai largă de nutrienţi decât cerealele expandate, uleiul de măsline este mult mai rezistent la temperaturile ridicate decât cel de floarea-soarelui, de exemplu. Cel din urmă se descompune, prin prăjire, în compuşi toxici pentru organism.

Roşii proaspete în loc de sos de tomate Folosiţi produse de calitatea întâi, chiar dacă sunt mai scumpe. Altfel, mâncarea va avea doar gust, nu şi elemente nutritive. La cumpărături, ghidaţi-vă după produsele cu gustul cel mai proaspăt. Renunţaţi la usturoiul la plic şi alegeţi-l mai degrabă pe cel proaspăt, care are o biodisponibilitate mai mare.

În locul pastelor de tomate, folosiţi la gătit roşii proaspete. „Nu înlocuiţi ouăle proaspete cu praf de ouă. Prin procesul de uscare s-au distrus vitamina D şi proteinele. În loc de şase ouă integrale, mai bine folosim şase albuşuri şi trei gălbenuşuri, deoarece acestea din urmă conţin colesterol“, vă învaţă profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti, cum să preparaţi o omletă dietetică.

Fibre din cereale integrale Folosiţi cereale integrale pentru prepararea mâncărurilor ori de câte ori aveţi ocazia. De exemplu, puteţi înlocui orezul alb cu orez brun, care se poate adăuga la orice fel de mâncare.

În supermarketuri se găsesc amestecuri de cereale integrale sau paste din cereale integrale, care au o culoare mai închisă. Astfel de produse conţin un complex de vitamine şi minerale, plus fibre săţioase. Un sfert de cană de orez brun aduce în dietă aproximativ două grame de fibre. Vasele cu aburi şi uleiul de palmier fac mâncarea dietetică Deşi este o metodă de gătit rapidă, prăjitul vă poate afecta sănătatea. „Prăjitul este cel mai nesănătos, mai ales dacă folosiţi ulei de floarea-soarelui sau de şofrănel, deoarece eliberează substanţe cancerigene. Cele mai bune sunt uleiurile de măsline şi de palmier nehidrogenat“, mai spune profesorul. Chiar şi consumul acestora ar trebui să fie redus. Se cunoaşte faptul că la fiecare linguriţă de ulei la care renunţaţi, veţi economisi 120 de calorii şi aproximativ 13,5 grame de grăsime.

Deşi presupun o investiţie iniţială mai mare, vasele cu abur vă pot ajuta să preparaţi o mâncare mai dietetică, fără exces de grăsime.