Cum să fii un războinic "de hârtie"

Nu poţi să porţi un război clasic de unul singur. Nici măcar dacă eşti un terorist. Dar, uneori, un război paşnic pare varianta perfectă. E nevoie de ambiţie, devotament şi inventivitate.

Publicaţia americană LA Times prezintă povestea unui nord-coreean care, cu ajutorul baloanelor cu heliu, trimite din Coreea de Sud mesaje împotriva regimului dictatorial impus în Nord de renumitul Kim Jong Il, un preşedinte excentric şi obsedat de cultul personalităţii.

"Nimeni nu le poate opri. Baloanele zboară sub raza de acoperire radar. Nimeni nu le vede. Sunt "poştaşii" ideali", spune Lee, care, la fiecare lansare, se roagă pentru fraţii din nord.

"Dragi nord-coreeni. [...] Aşadar, el (n.r liderul nord-coreean) este un general care mănăncă fiertură de orez alături de popor. Dar cum ajunge să primească mesaje amoroase şi să aibă o bărbie dublă atunci când mănâncă doar fiertură de orez? Cum se face că oamenii mor de foame, iar ţara cheltuie enorm pentru extravaganţele lui Kim?", se întreabă Lee într-unul dintre mesaje. O zi de război

Lee Min-bok, însoţit de un prieten, vine din când în când la graniţa cu Coreea de Nord, unde îşi instalează "tabăra". Verifică pe laptop condiţiile meteo (eventualele precipitaţii, viteza şi direcţia vântului s.a), astfel încât "obuzele" sale din plastic să aterizeze acolo unde trebuie.

În fiecare balon, sunt mii de fluturaşi de hârtie, care vor fi răspândiţi deasupra unor localităţi foarte populate din Coreea de Nord. "Este un război paşnic". Şi eficient. Politicienii nord-coreeni s-au încruntat serios

Răspândirea acestor mesaje a fost aspru criticată de liderii nord-coreeni. Aceştia au cerut guvernului sud-coreean de la Seul să ia măsuri pentru oprirea celor care lansează baloanele cu heliu.

Recent alesul preşedinte din Sud, Lee Myung-bak, un aspru critic al regimului Kim din Nord, a dat din umeri şi a spus că nu are cadrul legal pentru a interzice astfel de manifestări.

Nord-coreeni au socotit reacţia Seulului drept o ofensă dintre cele mai mari şi au spus că fluturaşii ar putea fi un motiv pentru închiderea graniţei, interzicerea turiştilor şi reducerea schimburilor comerciale.