Cum să faci bani când alţii dau faliment

Nu vei putea niciodată înţelege bursa, ca investitor, până nu te confrunţi cu o piaţă în scădere. Lecţiile pe care le înveţi atunci când piaţa se duce la vale sunt extrem de valoroase şi te pot ajuta să obţii profit chiar când ceilalţi o dau în bară.

Investopedia face o trecere în revistă a măsurilor care trebuie luate pentru a ieşi pe plus când vine o furtună financiară.

1.Evaluează şi diversifică portofoliul

Dacă toate acţiunile pe care le deţii se mişcă în aceeaşi direcţie, cu aceeaşi viteză, probabil că portofoliul tău nu este bine diversificat, indiferent de condiţiile de piaţă. Drept urmare, ar trebui să iei în considerare o diversificare mai bună a investiţiilor. Întotdeauna să ai mai multe tipuri de instrumente în care investeşti banii. Astfel, când vine furtuna, şansele de a pierde bani scad considerabil. Este bine să creşti ponderea investiţiilor considerate mai sigure, precum aur sau obligaţiuni, care cresc pe vreme de criză.   2.Nu există investiţii sigure

Orice investiţie, indiferent cât de sigură ar fi considerată, poate scădea dramatic într-o perioadă de mari incertitudini economice. Uneori, ţi se poate întâmpla ceva ce părea de neconceput. Se poate întâmpla oricui, chiar şi celor mai buni analişti sau administratori de fonduri de investiţii, oameni care câştigă, de mulţi ani, milioane de euro din acest tip de afacere.  

Explicaţia este simplă: nicio interpretare sau analiză a rezultatelor financiare sau a evoluţiei anterioare pe bursă a unei companii nu poate prezice, cu exactitate, orice incident care se poate întâmpla în viitor. Oricum, trebuie efectuată o analiză foarte atentă a unui activ, înainte de a-l cumpăra, inclusiv rezultatele financiare trimestriale şi anuale, evoluţia acestora de-a lungul anilor. Trebuie aflate cât mai multe informaţii şi despre consiliul de administraţie al companiei şi observate schimbările din această zonă.

De multe ori, plecarea sau venirea unui CEO sau a unui director financiar înseamnă schimbări importante în strategia firmei, cu consecinţe directe asupra eficienţei acesteia. De asemenea, trebuie observate slăbiciunile industriei respective şi evenimentele sociale sau politice care le-ar putea afecta. Este ştiut, de exemplu, că escaladarea unor conflicte în regiuni bogate în petrol saltă preţul acestei materii prime.

3.Cash is king

Uneori se pierd oportunităţi bune de investiţii pentru că nu există cash suficient. Iar când vine criza, se ştie, cash-ul devine rege. Problema este că, în timp ce preţurile acţiunilor unor companii profitabile scad foarte mult şi apar oportunităţi, mulţi investitori au deja banii blocaţi pe alte investiţii neprofitabile.

Întotdeauna este bine să te prindă furtuna cu rezerve suficiente de cash, cu care să-ţi acoperi cheltuielile şi să faci achiziţii la preţuri foarte bune. Apoi, când economia va reveni pe trend ascendent, iar acţiunile companiilor eficiente o să crească vertiginos, ghici cine o sa înregistreze profituri?

4.Puţintică răbdare

De fapt, multă răbdare. Uneori, piaţa are nevoie de timp ceva mai mult pentru a-şi reveni, mai ales după o criză serioasă. Apoi, nu trebuie uitată lunga perioadă de boom economic, în care preţurile au crescut foarte mult şi fără o bază economică solidă.

Dacă bula speculativă s-a umflat în 2-3 ani de zile, de ce ar trebui ca, după izbucnirea crizei, economia să-şi revină într-o perioadă mai scurtă? Aşadar, trebuie răbdare. Cine se grăbeşte şi mizează prea devreme pe revenirea pieţei intră automat la categoria "victime". Uneori, a nu face nimic şi a păstra banii la bancă este mult mai profitabil decât a te aventura în ape tulburi.

5. Fii propriul tău consultant financiar

Să zicem că vine criza (unii spun că încă nu a venit cu adevărat). Canalele de ştiri sunt inundate cu veşti proaste: falimente de companii care până ieri erau considerate ultra-sigure, bursele se prăbuşesc, toată lumea financiară intră în fibrilaţii. Nu te lăsa paralizat de frică: totul trebuie interpretat în funcţie de modul în care te afectează pe tine direct. Unii investitori reacţionează exagerat în aceste condiţii, mai ales dacă au în portofoliu acţiuni la companii extrem de cunoscute, despre care apar multe ştiri negative.

Pentru a nu păţi la fel, trebuie, în primul rând, să-ţi păstrezi sângele rece şi să înţelegi ce se întâmplă cu adevărat. Pune-ţi la punct educaţia financiară, învaţă bine termenii de specialitate şi fă singur analizele. Trebuie să înţelegi dacă informaţiile pe care le primeşti reprezintă semnul unui trend negativ major sau este o situaţie temporară. Apoi, fii atent la previziunile companiilor.

Una este dacă oficialii firmelor estimează scăderi ale afacerii pe un trimestru şi alta este o estimare negativă pe un an sau mai mult. În plus, trebuie să faci o analiză a competitorilor direcţi ai companiei la care ai acţiuni. Abia acum, după ce ai analizat la rece toate informaţiile, poţi să ştii dacă trebuie sau nu să vinzi sau să cumperi.   

Este important să ştii când să cumperi şi când să vinzi, când să mizezi pe creşterea unei acţiuni şi când pe scăderea ei. Atunci când pierzi, să nu-ţi fie frică să marchezi piederea. Este de preferat aşa, decât să speri la nesfârşit că piaţa va reveni pe plus şi să vezi cum banii ţi se evaporează.