Ai atins vreodată pe cineva și ai simțit un fel de crampe? Sau ți s-a încrețit părul când îl pieptănai sau când îmbrăcai un pulover dintr-o țesătură specială? În spatele acestor fenomene se află electricitatea statică, dar ce este aceasta și de ce este produsă?
Ce este electricitatea statică
În primul rând, și continuând cu informațiile anterioare, trebuie mai întâi să explicăm ce este sarcina electrică. În același atom, protonii au o sarcină electrică pozitivă, electronii negativi, iar neutronii nu au sarcină electrică. Ei bine, atomii din corpul uman sunt neutri din punct de vedere electric, deoarece au același număr de protoni ca și electroni.
Cu toate acestea, aceste sarcini electrice pot suferi o oarecare decompensare cu frecarea atomilor. Astfel, putem încărca un corp cu energie pozitivă dacă pierde electroni și energie negativă dacă îi câștigă. Astfel, există obiecte care au mai multe șanse să piardă electroni, iar altele tind să-i câștige. Doar acest dezechilibru temporar al sarcinilor negative și pozitive este ceea ce numim electricitate statică.
În plus, corpul nostru este un bun conductor și are capacitatea de a fi încărcat cu electricitate statică datorită anumitor acțiuni. Fără să ne dăm seama, câștigăm sau pierdem electroni, astfel încât atunci când acumulăm prea multă energie corpul nostru trebuie să o descarce.
În acel moment suferim crampele enervante care nu sunt altceva decât un curent de sarcini negative care merg într-un loc cu sarcini pozitive pentru a restabili echilibrul, adică absența sarcinii electrice. Vrei să știi cum să elimini electricitatea statică?
Cum să elimini electricitatea statică din haine
Odată ce am explicat ce este sarcina electrică și cum este produsă, trecem la următorul punct. Electricitatea statică de la îmbrăcăminte apare atunci când un articol din țesătură sintetică rămâne în contact cu altul pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru are ca rezultat o coliziune a electronilor care generează o sarcină electrică, lucru care se întâmplă, de exemplu, în interiorul mașinii de spălat și al unui uscător rufe.
Sfaturile pe care ar trebui să le urmezi atunci când speli aceste articole de îmbrăcăminte sunt următoarele:
- Dacă speli manual hainele delicate care sunt predispuse să fie încărcate cu electricitate statică, atunci ar trebui să faci următoarele: Pune hainele într-un lighean cu apă și detergent delicat. Separă hainele de culoare deschisă de cele mai închise pentru a evita transferurile de culoare. Odată spălate, clătește cu apă din abundență și umple din nou ligheanul cu apă caldă, adaugă puțin balsam și clătește hainele îmbrăcăminte cu îmbrăcăminte.
- Când usuci hainele, ai grijă, dacă nu o faci corect, va provoca reîncărcarea electricității statice. Cel mai bine este să le scoți afară așezându-le pe un umeraș la umbră.
- În cazul în care utilizezi mașina de spălat, folosește programul de spălare rapidă fără centrifugare sau spălarea rufelor delicate. De asemenea, puțin balsam de rufe în ultima clătire este foarte eficient în îndepărtarea electricității statice de pe haine.
- Dacă vrei să folosești uscătorul pentru a-ți usca rufele mai repede, astfel încât hainele să nu fie afectate de electricitatea statică, idealul este să folosești cearșafuri pentru uscător. Pe langa faptul ca iti lasa hainele mult mai moi si cu o aroma placuta, vei evita electricitatea statica. Utilizează și ciclul mai puțin intens și mai scurt.
- Poate ți s-a întâmplat vreodată ca atunci când îmbraci o haină să fie plină de electricitate statică și trebuie să o folosești imediat. Nu-ți face griji, cu puțin fixativ poți elimina electricitatea statică din haine. Folosește-l mai întâi pe o zonă discretă a hainei pentru a vedea dacă substanța deteriorează materialul. Dacă nu se întâmplă nimic după câteva minute, pulverizează cu grijă acolo unde are cea mai mare sarcină electrică.
- Un alt truc dacă te grăbești este să umezești haina cu puțină apă. Așează îmbrăcămintea pe un cuier și pulverizează puțină apă de la distanță sigură cu o sticlă de pulverizare pentru a nu o uda prea mult.
- Dacă haina este prea delicată și nu ne permite sa o stropim cu apa sau putem elimina electricitatea statica prin spalare, ai o singura varianta. Utilizează o cremă hidratantă pe corp pentru a preveni transferul electricității la îmbrăcăminte.
Sfaturi pentru eliminarea electricității statice
- Există șervețele speciale pentru mașini de spălat rufe pentru a elimina electricitatea statică, poți oricând să porți una în geantă pentru orice eventualitate. Pe piață exista și spray-uri speciale in acest scop.
- Adaugă puțin bicarbonat de sodiu după detergent cand spalati rufele pentru a elimina electricitatea statică.
- În clătire poți adăuga și o jumătate de cană de oțet, acest lucru te va ajuta.
- Țesăturile cele mai predispuse la acumularea de electricitate statică sunt cele sintetice, cum ar fi poliesterul și mătasea, deoarece sunt țesături mai uscate decât inul sau bumbacul, care rețin mai bine umezeala.
- Scuturarea hainelor atunci când le scoți din mașină de spălat sau uscător de rufe electric ajută, de asemenea, la eliminarea electricității statice.