În Republica Moldova a fost lansată recent o aplicație online, care ajută la depistarea profilelor suspecte pe Facebook, fiind vorba de aplicaţia "Trolless". Potrivit specialiștilor, trollii sunt profilurile cu identități false, care au apărut încă de la originile internetului, din vremea când ziarele și site-urile de informații au permis cititorilor să comenteze articolele.
Numele de trolli vine de la ființele răufăcătoare din mitologia nordică, scandinavă, și anume scârboșenii anonime și ascunse care semănau dezordine printre oameni. Cam același lucru îl fac trollii de Internet.
Site-ul agora.md a încercat să afle părerea experților în domeniu și anume de ce sunt necesari trollii în social-media.
"O postare a unei pagini pe Facebook este mai eficientă și are un impact mai mare atunci când ea are un număr mai mare de comentarii și distribuiri. Astfel, trollii prin comentariile lor fac o postare să fie mai vizibilă. Un alt aspect ține de faptul că oamenii au o rată mai mare de încredere în opinii decât în postarea propriu-zisă. Plus, nu toți pot filtra informația și face diferența dintre informație veridică și fals. O altă misiune a trollilor ține de faptul că ei urmăresc paginile concurenților și sunt activi și acolo. Astfel, ei construiesc teorii artificale pentru ca ceilalți să muște din momenală. Popularitatea unei persoane în social-media o putem echivala aici cu ratingul din sondaje, astfel că "aprecierile” trollilor își pot spune cuvântul aici”, a declarat pentru Agora Daniela Donici, manager social-media compania de publicitate on-line.
"La nivel internațional sunt cazuri cunoscute. În Rusia de exemplu sunt birouri întregi în care activează trolli. Ei sunt angajați și deci plătiți să facă această muncă. În China sunt circa 2 milioane de oameni care îi urmăresc pe alții. Cum funcționează lucrurile la noi, încă nu știm”, a mai adăugat expertul.