Pentru sume mari de bani, băncile vă pot oferi o rată de schimb mai bună decât cea de „la casă”. Acestea iau ca etalon de negociere parităţile practicate pe piaţa interbancară.
Dacă vreţi să schimbaţi sume mari de bani, de ordinul zecilor de mii de euro, pentru diferite tranzacţii băncile vă pot oferi un curs preferenţial, dar numai în anumite condiţii. Ce trebuie să ştiţi din start este faptul că, pentru a avea parte de un curs de schimb mai bun, aveţi nevoie de două conturi curente - unul în euro şi unul în lei.
Majoritatea băncilor încep negocierile pentru o paritate mai avantajoasă clientului de la 10.000 de euro în sus, dar sunt şi bănci precum BRD sau Raiffeisen care nu negociază pentru sume mai mici de 40.000-50.000 de euro. După ce vă faceţi cele două conturi, pentru a vă folosi de bani va trebui să aşteptaţi circa 24 de ore dacă aţi ales o sucursală mică, de cartier.
Comisioanele vă anulează câştigul
În general, diferenţa pe care o oferă un schimb preferenţial poate ajunge să fie şi cu câţiva bani mai mult faţă de cel practicat la casierie. Adevărata problemă apare atunci când va trebui să scoateţi banii, pentru că mai toate băncile au comision de retragere cuprins între 0,2% şi 0,6% din sumă.
Această taxă vă anulează avantajul oferit de cursul pre ferenţial. Soluţia pentru a nu pierde bani este să-i transferaţi într-un alt cont la o bancă ce nu are comision de retragere. Transferul costă până în 10 sau 20 de lei, în funcţie de sumă.
Băncile medii, interesate de client
Cel mai bun curs preferenţial l-am obţinut la Banca Transilvania, la ghişeu se cumpăra euro cu 4,07 lei, şi oferta pe care ne-au făcut-o „de la centru” a fost de 4,095 lei/euro.
Oficialul băncii ne-a spus că, pentru retragerea celor 15.000 de euro pe care-i schimbam şi retrăgeam, comisionul ar fi fost de 240 de lei.
În schimb, pentru un transfer într-un cont al altei bănci, tranzacţia costa doar 6 lei. La Alpha Bank, potrivit reprezentanţilor, nu există comision de retragere.
La BCR, cursul oficial era 4,08 lei pentru un euro, iar oficialii ne-au oferit 4,0868 lei/ euro, ceea ce înseamnă un câştig de 68 de lei la un schimb de 10.000 de euro. Şi la Millennium Bank am obţinut un curs preferenţial, dar cursul oficial era inferior celorlalte instituţii. Adică de la 4,06 lei/euro, de la trezoreria băncii am primit oferta de 4,0735 lei, adică mai mult cu 135 de lei la 10.000 de euro.
Însă Millennium Bank are şi cel mai mare comision de retragere dintre toate băncile pe care le-am vizitat, de 0,6%. Reprezentantele instituţiei au fost amabile şi s-au interesat care bancă nu are comision de retragere.
Astfel, către un cont la Alpha Bank, Millennium ne lua 6 lei pentru transfer. La BRD, negocierea se face doar pentru sume mai mari de 40.000 de euro.