Cum să atragem banii arabilor în România

La forumul economic care începe mâine, România va prezenta ţărilor din Golf proiecte mari de investiţii în domenii precum agricultură sau transport.

Firmele şi autorităţile din România le vor prezenta, începând de mâine, investitorilor din ţările Golfului proiecte în valoare de peste 8,7 miliarde de euro, în încercarea de a-i convinge să vină cu banii la noi în ţară. Proiectele sunt din domenii precum energie, infrastructură, construcţii, turism, IT, comunicaţii şi sănătate, pentru care arabii şi-au arătat interesul.

În perioada 8-10 martie, la Bucureşti, va avea loc forumul economic "Consiliul de Cooperare al Golfului - România-Bucureşti: Oportunităţi de Afaceri în Europa de Sud-Est", organizat de Forum Invest. Astfel, la Bucureşti vor fi prezenţi peste 100 de oficiali şi reprezentanţi ai marilor afaceri din Golf.

Cine ne reprezintă

Este primul din cele patru forumuri care se vor desfăşura alternativ la Bucureşti şi în ţări din zona Golfului în următorii doi ani, a declarat Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest, întrun interviu pentru EVZ. El spune că "putem reţine din Golf 1 miliard de euro, 5 miliarde de euro, sau poate chiar mai mult, dacă vom avea curajul unor proiecte inteligente, cu strălucirea Dubaiului, Abu Dhabiului, Jeddahului, Riadului, a capitalei qatareze Doha şi a celorlalte oraşe importante din zona Golfului care au inventat o viaţă nouă pe nisip".

Pe agenda evenimentului s-au înscris deja cu prezentări de proiecte companiile de stat din energie Hidroelectrica, Electrica, Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, precum şi centralele de la Craiova, Turceni şi Rovinari. Oportunităţi în infrastructură vor fi prezentate de Impact, Prefectura Hunedoara, Ministerul de Interne, Tetarom, iar cele din turism de firme precum Zamora SA, Turda City Hall sau Besta Grup. Pe partea de IT şi comerţ s-au înscris Eximbank, Siveco, Impact, GPSS şi compania Valtec pentru secţiunea agricultură.

În vizor, proiectele mari

Arabii ţintesc proiecte în valoare minimă de 20 de milioane de dolari. "Îşi doresc consolidarea capitalurilor în zone cu resurse naturale şi construirea unui viitor economic în afara regiunii Golfului", afirmă Bogdan Popovici.

"Dacă suntem deştepţi, o parte din banii lor vor dezvolta şi afacerile noastre. Dacă nu suntem coerenţi, activi şi atenţi şi nu ştim să povestim un miracol economic sud-est european, în cel puţin o mie şi una de nopţi, investitorii arabi se vor duce spre alte zone ale lumii", adaugă el.

Forum Invest, businessul de evenimente al lui Bogdan Popovici, este încă în picioare, dar operează ca entitate separată. Şi chiar dacă nu mai face profitul de altă dată, cum spun surse apropiate omului de afaceri, "încă este pe profit". Forum Invest îl va readuce pe Nouriel Roubini la Bucureşti, în luna mai.

ŢĂRI BOGATE ÎN PETROL

Mai mulţi bani decât ştim să numărăm

Autorităţile şi companiile din România vor încerca să-i convingă pe investitorii din ţările arabe cu proiecte că merită să vină cu banii la noi, la Forumul economic de la Bucureşti. "Au bani mai mulţi decât ştim noi să numărăm", a declarat Bogdan Popovici, preşedintele Forum Invest, într-un interviu pentru EVZ.

EVZ: Care sunt principalele măsuri economice pe care ar trebui să le ia autorităţile române pentru a atrage capitaluri importante din străinătate? Bogdan Popovici: În primul rând, ne trebuie o infrastructură inteligentă. Apoi, e nevoie de privatizare prin piaţa de capital, prin Bursă. Putem vorbi şi despre reducerea cotei unice la 10%, dar şi despre punerea a cinci oraşe mari din România pe harta marilor evenimente economice mondiale, printr-o politică de stat coerentă. E necesară şi simplificarea după modelul anglosaxon a procedurilor contabile şi fiscale.

Săptămâna aceasta, are loc Forumul între ţările din Golf şi Europa de Sud-Est, organizat de Forum Invest. Care sunt oportunităţile? Reprezentanţii arabi vin în România ca să investească în toată Europa de Sud-Est. Vin mulţi, împreună cu mulţi miniştri din multe ţări, pentru că au hotărât în politicile de stat că merită efortul. Au bani mai mulţi decât ştim noi să numărăm.

Credeţi că România este pregătită să atragă investiţii din ţările arabe? Ce îi interesează la noi? România suferă şi se pre găteşte. Domeniile prioritare pentru noi şi ţările arabe rezultă din specificul economiilor noastre: energie, agricultură, infrastructură, turism, IT&C, con strucţii, sănătate, comerţ. Pro iectele pentru investitorii arabi sunt proiecte pentru orice fel de investitori. Avem o şansă. Ei au între 2.500 de miliarde şi 5.000 de miliarde dolari de investit, până în 2020, în afara Golfului.