Elena și Nicolae Ceaușescu sunt adesea descriși de contemporani drept un cuplu inseparabil. Aceștia s-au cunoscut în perioada interbelică, între două perioade de detenție ale lui Nicolae Ceaușescu. Detaliile precise ale întâlnirii lor sunt puțin cunoscute, dar au fost analizate minuțios de istorici.
Cuplul Ceaușescu avea să devină unul dintre cele mai notorii din Europa comunistă, influențând decisiv destinul României pentru decenii.
Nicolae Ceaușescu a fost influențat semnificativ de Elena, descrisă adesea ca o „eminență cenușie" a regimului totalitar din România. Deși Nicolae era perceput ca un „comunist de omenie", Elena a fost văzută ca un „geniu al răului".
După instaurarea regimului comunist și ascensiunea lui Ceaușescu la putere, cei doi au devenit inseparabili. Martorii vremii mărturiseau că Nicolae nu putea sta fără Elena, subliniind dependența profundă dintre cei doi.
Nicolae și Elena Ceaușescu, o iubire bolnăvicioasă
Relația dintre Nicolae și Elena a fost adesea descrisă ca o iubire bolnăvicioasă și o dependență reciprocă.
„Cele două personaje și activitățile din birourile lor funcționau pe principiul vaselor comunicante. În logica normală a senectuții s-ar fi produs o anume disoluție a cuplului. Și o remodelare a cotidianului după boli cronice, nepoți sau hobby-uri amânate. Ei se propteau însă, unul de celălalt, în jilțurile puterii. O dragoste bolnavă părea să-i fi legat pe vecie. Nu se încredeau decât unul în altul. Faraonul și Faraoana lui - tiranii poporului”, scria Lavinia Betea, doctor în psihologie în „Ceaușescu și epoca sa”.
Detaliile începuturilor relației lor sunt cunoscute prin documente și mărturii ale vremii, deși multe aspecte rămân neclare. Există numeroase legende urbane și bârfe de partid care înconjoară această perioadă. Elena, cunoscută în tinerețe sub porecla "Lenuța lui Briceag", a crescut în satul Petrești, județul Dâmbovița, într-o familie mai avută decât a viitorului soț. Tatăl ei avea un mic magazin gospodăresc unde vindea, printre altele, bricege, de unde și porecla sa, „Lenuța lui Briceag”.
Elena Ceaușescu, născută în 1916 sau 1919, a fost descrisă în tinerețe ca fiind subțire și înaltă. Avea doar patru clase absolvite cu rezultate slabe. În Bucureștiul interbelic, Lenuța a devenit ucenică în industria textilă, lucrând la Uzinele Lantex. Mentorul ei a fost Rașela Rozensfeld, o muncitoare care o influențase cu idei comuniste. Aceasta a contribuit la formarea convingerilor Elenei, care s-a înscris în Partidul Comunist Român în 1937.
Prima întâlnire, învăluită în mister
Elena Ceaușescu, din cauza condiției sale sociale, a fost atrasă de ideile comuniste. A fost influențată puternic de fratele ei, Gogu Petrescu, și de prietena sa, Rașela Rozensfeld. În urma acestor influențe, s-a înscris în Cercul Cultural Muncitoresc. În 1937, a devenit membră a Partidului Comunist Român.
În 1937, Nicolae Ceaușescu era deja un ilegalist cunoscut. În noiembrie 1933, devenise membru al Uniunii Tineretului Comunist din România. Din 1936, era secretar regional al UTC. Fusese arestat de patru ori până atunci, prima dată în 1933 pentru agitație comunistă. În timpul scurt petrecut în închisoare, se dedicase propagandei și agitației comuniste în rândul muncitorilor. Autoritățile vremii îl considerau un "agitator periculos".
În 1936, Nicolae a fost din nou arestat și transferat la închisoarea Doftana. Acolo, a fost închis alături de alți ilegaliști celebri, cum ar fi Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica, Gheorghe Apostol și Vasile Luca. Se spune că aici și-a început cu adevărat cariera politică. Nicolae a fost eliberat în 1938 și atunci a cunoscut-o pe Elena Petrescu, viitoarea sa soție. Detaliile acestei întâlniri sunt neclare.
Unele legende din perioada comunistă spun că Elena l-ar fi cunoscut pe Nicolae prin intermediul fratelui său mai mare, Marin Ceaușescu. Gurile rele afirmă că Elena ar fi avut o relație romantică cu Marin înainte de a-l cunoaște pe Nicolae. Totuși, cei mai mulți specialiști sunt de acord că întâlnirea a fost facilitată de Gogu Petrescu, fratele Elenei. Acesta ar fi fost cel care le-a făcut cunoștință.
Pentru Elena, Nicolae Ceaușescu era un adevărat erou. El era un ilegalist cu ani de pușcărie, avea o funcție în partid și cunoștea lideri comuniști din România. Această admirație a fost reciprocă, deoarece Nicolae s-a îndrăgostit de Lenuța Petrescu.
Nicolae Ceaușescu a fraudat un concurs de frumusețe în favoarea Elenei
Un moment cheie în relația lor a fost un bal muncitoresc organizat pe 13 august 1939. Evenimentul a avut loc în Parcul Veseliei din Ferentari și a fost organizat de muncitorii din industria textilă, pielărie și încălțăminte. Peste 1000 de muncitori au participat la acest bal, care era dominat de idei și activități comuniste.
Balul culmina cu un concurs de frumusețe. Tânăra care strângea cele mai multe cărți poștale cu numele ei câștiga titlul de "Regina Muncii". Cărțile poștale erau vândute contra cost și erau achiziționate de admiratorii care scriau numele favoritei pe verso. Aceste cărți poștale erau și un mod de a face propagandă comunistă.
Nicolae Ceaușescu, fascinat de Lenuța Petrescu, a împrumutat bani de la măcelarul Iftimie Iliescu. Cu acești bani, a cumpărat cele mai multe cărți poștale și a trecut numele Elenei pe ele. Astfel, Lenuța a fost desemnată "Regina Muncii". Această victorie simbolică a marcat începutul relației lor romantice.
În 1947, Nicolae și Elena s-au căsătorit civil, fără o ceremonie religioasă. Elena era deja însărcinată în șapte luni cu primul lor fiu, Valentin. Cuplul a avut trei copii: Valentin, Zoe și Nicu. Ceremonia de căsătorie a fost modestă, reflectând originile lor muncitorești.
Elena și Nicolae Ceaușescu au fost executați pe 25 decembrie 1989, în urma unui proces sumar organizat de un tribunal militar. Acuzați de genocid, subminarea economiei naționale și alte crime, cei doi au fost găsiți vinovați și condamnați la moarte. Execuția a avut loc la Târgoviște, prin împușcare, la doar câteva zile după ce regimul comunist a fost răsturnat în urma Revoluției Române din decembrie 1989. Moartea lor a marcat sfârșitul dictaturii comuniste în România, potrivit Adevărul.