Cum s-au ascuns mafioţii italieni printre români

În ultimii 20 de ani, în România au fost arestaţi zeci de membri ai grupărilor mafiote consacrate din Italia. Duceau vieţi duble, printre români, sub măştile unor "băieţi de treabă". Cel mai recent caz - vineri a fost arestat un temut membru al Sacra Corona Unita.

Mario îşi plimba uneori copiii cu scuterul, pe străzile Dumbrăveniului, judeţul Sibiu. Antonio îşi răsfăţa iubita româncă, pe la Bârlad, unde avea un apartament închiriat. Vincenzo o făcea pe vecina lui, Ionica, să zâmbească adesea, când o chema să-l ajute să-şi repare caloriferul şi se plângea că-i era frig în apartamentul dintr-un bloc de pe Romancierilor, Bucureşti. Trei italieni simpatici, rătăciţi prin România. Apoi au fost descinderile forţelor de ordine. Şi Mario a devenit Mario Pascale, membru Camorra. Antonio a devenit Antonio "Sandokan" Schiavone, "numărul 2" al aceleiaşi temute organizaţii. Iar Vincenzo s-a transformat, brusc, în Giuseppe Scuderi. Nici măcar Vincenzo nu-l chema. Dar era asasin Cosa Nostra, condamnat în Italia pe viaţă. Vineri, la Piteşti, forţele de ordine l-au ridicat pe Cataldo Cagnazzo, cunoscut ca membru al Sacra Corona Unita, organizaţia criminală care acţionează în sudul Italiei. Prietenul mafiotului, un italian stabilit de mai mulţi ani în ţara noastră, a fost uimit de cele auzite. "Nu există aşa ceva!", a fost citat omul spunând despre amicul lui arestat. "Camuflajul" mafioţilor italieni, care se ascund de ani de zile aici, a funcţionat perfect, cât timp s-a putut, şi de data aceasta. România s-a dovedit, în ultimii ani, un adevărat refugiu pentru cunoscuţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene. Acestea sunt "măştile" sub care unii dintre ei pozau prin ţara noastră.

Cum s-a transformat Vincenzo

Pe Giuseppe Scuderi, din clanul Cursoti, din Catania (membru al Cosa Nostra), l-au prins, prin 2010, într-un cazino din Capitală. La "păcănele". Locuia la ultimul etaj al unui bloc oarecare de pe strada Romancierilor. Venise în România în 2007 şi trăia aici pe banii "famigliei", sub numele Vincenzo Cristaldi. Însă, în Italia, era acuzat că a torturat şi a ucis un membru al clanului care ar fi divulgat informaţii poliţiei. Scuderi n-a lăsat nicio clipă impresia că era altceva decât un italian cumsecade. Vecinii şi-au făcut, evident, cum fac toţi vecinii multor ticăloşi deconspiraţi, cruce când au auzit cine era "Vincenzo". Ionica, vecina de vizavi  a mafiotului, îşi amintea, în EVZ, ce băiat cumsecade îi zâmbea de pe casa scării uneori. "Avea probleme cu caloriferul şi când mă mai vedea spunea: «La mine, brrr!». Un tip foarte de treabă. Soţul meu e croitor şi Vincenzo mai aducea la ajustat hainele. Tot timpul era vesel, bătea palma aşa cu soţul. El e mai în vârstă şi, de când a văzut la televizor ştirea cu arestarea, nu mai deschide uşa la lume", era timorată Ionica. A mărturisit apoi că i-a dus lui "Vincenzo", de Crăciunul anului 2009, şi câteva sarmale şi o cutie cu bere. "S-a bucurat!", spunea Ionica. O altă vecină se afla şi ea în stare de şoc: "Nu părea nimic ciudat. Chiar stătea în nişte condiţii modeste, nu poţi să crezi că avea bani. Spunea că e în afaceri cu construcţii. Mai mergea la cazinou, băga mărunţis la aparate. Ştiu că atunci când a fost arestat de la cazinou mai era un vecin acolo. Care, când a văzut faza, recunoscându-l, a plecat imediat, să nu care cumva să-i ia şi lui poliţia buletinul...", se intersecta şi o tentă comică în ecuaţie.

Paolo de la Dumbrăveni Iulie, 2007. Un asasin italian, membru al Camorra, reţinut de auto rităţile române la Sibiu, a fost expulzat, sub escortă militară. Mario Pascale a fost "săltat" din localitatea Dumbrăveni. Era, pe numele lui, un mandat european de arestare emis de autorităţile italiene din Salerno, pentru omor deosebit de grav şi apartenenţa la un grup mafiot, fapte pedepsite cu închisoare pe viaţă în Italia. La Dumbrăveni, se pare, era căsătorit cu o româncă. Sau cel puţin, avea "o relaţie stabilă" cu ea. La câteva zile după arestare, EVZ a vizitat-o pe consoarta mafiotului. De după gardul înalt, femeia s-a arătat nu doar surprinsă, ba chiar furioasă de cele întâmplate. Susţinea că nu a bănuit nicio clipă cine este partenerul ei. Că l-au ridicat oamenii legii chiar când îşi plimba copiii cu scuterul, când îi distra. "Au lăsat copiii fără tată!", repeta femeia, pentru jurnaliştii care îi invadaseră bătătura. Din curte, bătrâna mamă a femeii a avut totuşi, la un moment dat, o tentativă "să dea din casă". "Era un bandit!", aproape că a urlat. S-a oprit însă brusc, fiind imediat chemată în casă de fiică, dar doar după insistenţele, în limba italiană, ale unui misterios bărbat care se afla, în acele zile, în casa mafiotului prins. La Dumbrăveni, în acele zile, se creiona imaginea publică a asasinului: "Îl vedeam destul de des cum se juca cu copiii. Părea un om bun, cumsecade chiar, să ştiţi că sunt şocată de vestea pe care mi-o daţi. Îl vedeam mai ales după-masa şi seara, când se întorcea acasă şi părea destul de apropiat de copiii lui", se arăta "uluită" o vecină, pentru ziarul local "Tribuna".

Iubitul Luizei Cea mai renumită "captură" de acest gen, cu legături pe teritoriul României, avea să aibă însă loc în 2004. La Cracovia, în Polonia, "numărul 2" al temutei Camorra, Francesco Schiavone, zis şi "Sandokan", era prins, după ce poliţiştii i-au luat urma prin ţara noastră. Venea des aici. Stătea perioade lungi la Bârlad. Nu pentru că avea o slăbiciune pentru oraşul din judeţul Vaslui. Ci ca să petreacă timp cu iubita sa, Luiza, o româncă. Aveau un apartament închiriat acolo, se spune că se iubeau mult. De altfel, aşa a şi picat mafiotul. Poliţiştii au stat cu ochii pe Luiza, până când "Sandokan" a contactat-o. A chemat-o, de dor, în Polonia, femeia de 25 de ani s-a dus. Era însă urmărită, mafiotul a picat în plasă şi săltat de autorităţi. În urmă a rămas, din nou, surpriza românilor care s-au intersectat cu el. Evident, nici la Bârlad, nici la Sinaia (unde se pare că Schiavone mai avea o iubită româncă), nici la Costineşti (unde Luiza şi Antonio ar fi petrecut ceva timp, pe litoral) nimeni nu a bănuit o clipă ce ascundea Schiavone. Nici mama fetei, o bârlădeancă, nu a ştiut decât că era un clasic "om de treabă". Faptele adunate pe numele temutului mafiot italian vorbesc însă de la sine: Urmărit internaţional încă din 2002, era acuzat de 15 omoruri voluntare, trafic internaţional de droguri, şantaj, sustragere de cadavre, comandarea unor asasinate. Schiavone cel real era recunoscut mai ales pentru cum "scăpa" de cadavre: dacă nu le distrugea cu acid, le îngropa, ca-n nişte cadre rupte din filme, în asfaltul proaspăt turnat. De ce la noi?

"Fluxurile criminale se extind în Europa de Est (...), clanurile vizează nu doar traficul cu fiinţe umane, arme, droguri, transporturi sau construcţii, ci şi afacerile cu petrol", a fost auzit spunând jurnalistul italian de investigaţii Roberto Saviano, un om "vânat" acum de Camorra, în urma dezvăluirilor sale. Iar, într-un interviu acordat "Evenimentului zilei" în 2010, Paolo Sartori, ataşatul cu afaceri interne al Italiei la Bucureşti, nuanţa această afirmaţie: în acest caz, Europa de Est înseamnă, de fapt, România. Pentru că e mediul perfect, se pare. "În primul rând, comunitatea italiană de aici e mare şi găsesc, de fiecare dată, pe cineva care să-i sprijine. În plus, limba este foarte asemănătoare şi o pot învăţa uşor. Apoi, e vorba de spiritul latin al poporului român, care-i ajută să se adapteze şi să se integreze uşor în comunitate. Şi, nu în ultimul rând, faptul că România este un stat membru UE, nu au nevoie de viză pentru a ajunge aici, iar controlul la frontiere nu e atât de sever. (...) Cât despre atracţia pentru românce, aceasta nu e general valabilă", venea, cu puţin umor, explicaţia lui Sartori.