Germania a înaintat un plan de redistribuire automată a solicitanților de azil către toate țările membre, în funcție de populație și PIB. Măsurile urmează să intre în vigoare în a doua jumătate a anului următor.
Un document de patru pagini, văzut de publicația Politico, a fost distribuit săptămâna trecută de Berlin celorlalte țări membre UE. Scopul propunerii este reformarea politicilor de azil, înaintea președinției germane a Consiliului UE în a doua jumătate a anului viitor.
Șefa Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, fost ministru în guvernul Merkel, va depune oficial propunerea în februarie.
Documentul, apreciază Politico, are unele elemente care ar putea fi apreciate de țările nordice și de cele mediteraneene. Însă propunerea de redistribuire automată a refugiațilorși lipsa măsurilor de solidaritate alternative pentru țările care refuză să primească imigranți vor irita cu siguranță țările Central și Est-Europene.
Politico notează: „Deși nu se menționează în document, este clar că planul va fi obligatoriu”.
Unul dintre scopurile cheie ale proiectului german este de a renunța la reglementările Acordului de la Dublin, conform căruia solicitările de azil sunt analizate și rezolvate de țara unde imigrantul a pus pentru prima oară piciorul pe teritoriul UE.
Acordul de la Dublin creează „dezechilibre evidente” deoarece „în 2018, 75% din doate solicitările de protecție internațională au fost depuse doar în cinci state membre”, arată documentul. Este vorba evident de țările mediteraneene.
Însă Acordul de la Dublin este considerat „ineficient” și pentru că „în ansamblul UE, candidații (la azil) sunt transferați către statul membru (inițial) responsabil în doar 3% din cazuri, ceea ce permite astfel alegerea liberă de către solicitant a statului membru responsabil”, mai arată documentul german.
Nici un imigrant nu este trimis înapoi
Pentru reformarea regimului de azil european, Germania dorește o primă evaluare a solicitărilor de azil la frontierele externe ale UE, un nou regim care să permită determinarea țării membre responsabile cu examinarea unei solicitări și măsuri care să împiedice solicitanții de azil care se deplasează ilegal dintr-o țară într-alta (aceste deplasări se numesc, în jargonul imigrației, „mișcări secundare”).
O altă observație esențială legată de propunerea Germaniei este că nu cuprinde nici o propunere de returnare a imigranților în țările lor de origine, în condițiile în care, în prezent, cel puțin jumătate dintre solicitanții de azil sunt respinși.
Potrivit documentului, toți candidanții trebuie înregistrați în baza europeană de amprente digitate Eurodac, iar solicitările în mod evident false sau inadmisibile „vor fi respinse pe loc la frontiera externă”.
Procesul ar trebui să fie rapid: „Evaluările inițiale trebuie terminate în câteva săptămâni. Măsurile potrivite, inclusiv, dacă este necesar, cele de restrângere a libertății de mișcare, trebuie să se asigure că persoanele care doresc să intre în UE trec prin asemenea evaluări”.
Imigranții vor veni ca muștele la miere
Programul german de redistribuire a refugiaților este gândit ca unul permanent, nu doar pentru cazurile de criză. Un diplomat consultat de Politico a apreciat că acest lucru va fi considerat de țările care se opun imigrației, precum Ungaria sau Polonia, drept un „factor constant de atracție” pentru imigranți.
Cum va fi desemnată țara responsabilă cu cererea de azil? EASO (Oficiul European de Sprijin al Azilului) se va transforma în EUAA (Agenția Europeană pentru Azil). Potrivit proiectului german, dacă solicitantul trece de evaluarea inițială, „EUAA va determina ce stat membru este responsabil pentru examinarea cererii de azil”.
Statul responsabil va fi desemnat după criterii precum numărul populației sau PIB-ul.
„Cazarea și ajutoarele sociale (ale refugiaților) vor fi oferite doar în statul membru responsabil (desemnat de EUAA)”, mai arată documentul, dar „ajutoarele sociale trebuie finanțate pe cât posibil (!) de UE”.