Cum s-a rezolvat situația celor 12 blocați în zona de tranzit pe Otopeni

Patru cetățeni americani și opt israelieni, care au fost blocați, de ieri, în aeroportul Otopeni, nefiind lăsați să intre în România, venind de la Tel Aviv, au plecat, astăzi, înapoi. Oamenii au reclamat faptul că au proprietăți în țara noastră, și, deci, tot dreptul să fie aici, încadrându-se în excepțiile de la interdicțiile de intrare în țară stabilite de Hotărârea de Guvern privind starea de alertă. 

Cele 12 persoane au rămas în zona de tranzit timp de 17 ore. Sâmbătă dimineața, acestea au luat din nou avionul, înapoi spre Tel Aviv. Compania cu care au zburat aceștia spre România a găsit soluția unei escale pe Otopeni, venind de la Cluj, pentru a nu mai prelungi disconfortul creat călătorilor. Altfel, următoarea cursă București - Tel Aviv ar fi avut loc abia luni.

Polițiștii de frontieră au fost cei care nu i-au lăsat pe  cei 12 să intre în România. Potrivit acestora, persoanele nu au putut dovedi cu documente statutul de rezident sau de membru de familie al unui cetățean român – acestea fiind situațiile în care li se putea permite intrarea legală pe teritoriul țării noastre.

”Sunt cetețean israelian și astăzi la ora 2 și 20 de minute am ajuns la Otopeni, în București, de la Tel Aviv. De atunci, nimeni nu ne-a lăsat să intrăm în țară din cauză că nu avem pașaport românesc. Nu suntem cetățeni români, avem pașaport israelian.

Stăm deja de de șase ore în aeroport, nu primim niciun răspuns și ni se spune că nu putem să intrăm în țară și nici nu ni se spune cum putem să ne întoarcem. Următorul zbor ar putea fi peste două zile. Stăm pe scaune, obosiți, fără mâncare, fără nimic”, a declarat, într-o limbă română perfectă, vineri, pentru Digi24, o femeie din din grupul celor 12.

Cei opt israelieni și cei patru americani sunt cetățeni non-UE, iar în cazul acestora, de aproape 3 luni, a fost luată măsura de a nu li se permite intrarea înspațiul comunitar, pe fondul pandemiei generate de noul coronavirus. Excepție fac persoanele care dovedesc cu acte că muncesc pe teritoriul țării noastre sau că sunt membri de familie ai cetățenilor europeni, inclusiv români.

Măsura este valabilă pentru toate țările care fac parte din Uniunea Europeană, și, teoretic, acest lucru trebuia să le fie adus la cunoștință oamenilor inclusiv de compania de transport.