Cum s-a apărat antisemitul John Galliano. Confesiuni din boxa acuzaţilor

Şovăielnic, lăsând deoparte acel aer de superioritate cu care a obişnuit, John Galliano, designerul decadent al casei Dior, s-a apărat miercuri în faţa judecătorilor în procesul în care era acuzat că, în februarie, pe când se afla într-un bar parizian, a proferat afirmaţii antisemite.

Acum, creatorul considerat „copilul rău al modei”, spune că nu reuşeşte să-şi amintească nimic din acea seară nefastă care i-a adus îndepărtarea de la cârma designerilor casei Dior şi pune totul pe seama dependenţei sale de alcool şi droguri.

Prezenţa lui Galliano, în vârstă de 50 de ani, a fost caracterizată de presa internaţională drept „umilă”, atât în ceea ce priveşte atitudinea, cât şi vestimentaţia. Obişnuind să frapeze cu apariţiile sale aproape teatrale, creatorul a adoptat de această dată o ţinută sobră – jachetă cenuşie şi o cămaşă pe care a purtat-o deschisă la gât, accesorizată cu o eşarfă în acelaşi ton. A fost însoţit de un translator de limbă franceză, înlocuit imediat de avocatul lui Galliano, pentru că avea dificultăţi în a descifra exprimarea în limba engleză a designerului.

Copleşit de vicii şi responsabilităţi

„Mă lupt cu dependenţa, dar mă vindec de aceasta. În prezent sunt încă sub tratament”, a spus Galliano completului de trei judecători care se ocupă de cazul său. În timpul declaraţiilor, acesta a vorbit despre dependenţa sa de alcool, somnifere şi Vallium, pe care, alături de munca asiduă şi criza financiară, le consideră responsabile de comportamentul său şi implicit de dezastrul în care s-a afundat.

„Dependenţa de alcool s-a instalat ciclic aş putea spune. După fiecare succes de creaţie a urmat câte o prăbuşire”, s-a confesat Galliano, adăugând că alcoolismul i-a fost exacerbat de moartea unui bun prieten şi sprijin al său, dar şi de presiunea pe care o simţea în poziţia de designer al Dior.

“Dior este o maşinărie infernală şi nu am vrut nici să pierd Galliano”, a mai spus creatorul, făcând astfel referire la brandul care îi poartă numele şi care este, în majoritate, deţinut tot de Dior. John s-a mai plâns şi de atacurile de panică pe care le-a suferit în timp ce încerca din răsputeri să ţină sus ştacheta celor două branduri ale căror produse – de la articolele pentru copii până la cele pentru adulţi - trebuiau să aibă succes.

Miercuri, în prima zi a procesului, judecătorii au evaluat declaraţiile a şase martori şi au vizionat, din nou, imaginile incidentului din februarie, când Galliano, aflat în barul La Perle, din Paris, a strigat „Îl iubesc pe Hitler!” , afirmaţia sa provocând o reacţie negativă din partea unei doamne de la o masă alăturată. Iar, pentru că aceasta a încercat să-l tempereze, creatorul a izbucnit şi mai tare:

"Oamenii ca tine ar trebui să fie morţi. Mamele voastre, strămoşii voştri, toţi ar fi trebuit să fie gazaţi”, a continuat el.

Pe baza acestor afirmaţii, creatorul a fost acuzat de insulte cu caracter religios, rasist şi etnic, iar judecătorii au în vedere o sentinţă care să nu includă pedeapsa cu închisoarea, ci doar plata unor despăgubiri de până la 5.000 de euro fiecăruia dintre cei trei reclamanţi. Verdictul va fi pronunţat pe 8 septembrie.

O posibilă mână întinsă

Până atunci, John Galliano merge mai departe cu proiectele brandului care îi poartă numele şi pregăteşte minuţios colecţia pe care speră să o prezinte în cadrul Paris Fashion Week. Totodată, zvonurile cu privire la posibila sa reprimire în cadrul grupului LVMH - proprietarul mărcilor de lux Louis Vuitton, Moët & Chandon, TAG Heuer, Celine, Sephora, Hublot, Fendi,  sunt tot mai multe, deşi oficiali ai grupului apreciază stilul adoptat de Galliano în creaţiile ultimelor două sezoane mai degrabă “inspirat dintr-un show Lady Gaga”.

Succesiunea la Dior, încă incertă

După ce la începutul lui martie se anunţa că Riccardo Tisci părăseşte casa Givenchy pentru a –l înlocui pe John Galliano la Dior, recent, la cinci luni de la demiterea excentricului creator, poziţia deţinută de acesta a rămas neocupată. Potrivit „The Guardian”, săptămâna aceasta designerul tunisian Azzedine Alaia, în vârstă de 71 de ani, a fost ofertat de casa Dior pentru a ocupa poziţia de director de creaţie. Surse din cadrul Dior, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au declarat publicaţiei citate că Alaia, faimos pentru creaţiile sale sculpturale, a refuzat oferta, tocmai din cauza îndatoririlor mult prea solicitante cărora ar fi trebuit să le ducă la bun sfârşit. Noul director de creaţie al casei Dior trebuie să realizeze anual cel puţin şase colecţii principale, dar şi numeroase alte minicolecţii intersezoniere. Iar despre Alaia se ştie că este un înverşunat critic al punctualităţii în modă, încercând adesea să se eschiveze de la marile evenimente de profil. În aceste condiţii, refuzul este cât se poate de justificat.

Aceleaşi surse din partea Dior au precizat că un anunţ oficial cu privire la succesiunea lui John Galliano nu va fi făcut până în toamnă.

Citiţi şi: Natalie Portman condamnă declaraţiile antisemite ale lui John Galliano

Antisemitismul şi moda. Cine îi ia locul lui John Galliano John Galliano, de la Charlie Chaplin la grădina cu flori