Cum reperaţi un GPS bun

Plecaţi în delegaţie sau în concediu? Nu uitaţi receptorul GPS. Micuţul aparat vă va fi ghid, mai ales dacă mergeţi în străinătate.

Anul trecut, unii utilizatori se întrebau pe forumurile on-line dacă Moş Crăciun a folosit un GPS pentru a se orienta cu sania. În SUA, aparatele care-ţi arată locul în care te afli pe Terra au fost folosite într-un mod inedit: ele au supravegheat scenele Nativităţii amenajate în diverse oraşe. Este clar, GPS-ul nu este un moft, ci o necesitate a cetăţeanului digital.

Criterii la achiziţionare

Sunt o mulţime de receptoare pentru poziţionarea globală prin satelit în magazinele româneşti din oraş sau on-line. Cum ştiţi că este performant cel pe care aţi pus ochii?

Gândiţi-vă în primul rând cât de des îl veţi folosi. Dacă răspunsul este „nu foarte des“, alegeţi un model mai ieftin, care face în primul rând lucrul pentru care a fost construit - vă ghidează maşina. Dacă plecaţi des în excursii sau călătoriţi prin oraşe puţin cunoscute, alegeţi un model mai sofisticat, care înglobează şi opţiuni avansate precum: localizarea prin puncte de interes (POI), combinarea hărţilor cu elemente de geotagging (fotografii şi adnotări pentru unele locuri), sinteza vocală (inclusiv prin pronunţarea numelor străzilor în limba română) etc.

Calitatea unui aparat bun se apreciază şi prin viteza de conectare la sateliţi şi stabilitatea semnalului. Se ştie că locul este precizat cu atât mai bine cu cât receptorul primeşte date de la cât mai mulţi sateliţi. Acest lucru nu poate fi stabilit decât prin testare, dar este bine să citiţi cu atenţie fişa tehnică şi să aruncaţi o privire şi pe cronicile profesioniste de pe internet.

Maşina, ultima frontieră

Sistemul de poziţionare globală prin satelit nu mai este asociat de mult timp cu automobilul. Acum există aparate GPS pentru biciclete, pentru pietoni şi tehnologia este folosită în tot mai multe domenii, inclusiv în sport, unde echipamentul sportivilor va încorpora senzori pentru stabilirea poziţiei.

Nu este obligatoriu să cumpăraţi un receptor GPS exclusiv, ci vă puteţi orienta către un smartphone sau un PDA cu astfel de capacităţi. Oricum, în ambele cazuri, veţi avea nevoie de hărţile adecvate, dar la achiziţia aparatului vi se oferă în general o hartă-două.

Însuşirea primordială a unui GPS pentru maşină sau bicicletă ar trebui să fie uşurinţa în utilizare. În trafic, este vital să luaţi decizii rapide şi este bine ca aparatul să vă avertizeze din timp în legătură cu virajele, dar şi să vă anticipeze mişcările.