Cum renunţi la ţigări cu sprijin de la medici

Programul "Stop Fumat", finanţat cu bani colectaţi din taxa de viciu, oferă medicamente şi consiliere psihologică celor care vor să renunţe la tutun.

Peste 13.000 de români au primit până acum tratament pentru a renunţa la ţigări. Anul trecut, 40% dintre cei care au urmat tratamentul integral în cadrul programului au renunţat la fumat.

Fumătorii primesc consiliere psihologică şi tratament cu medicamentele Champix, Zyban şi plasturi cu nicotină. Acestea se dau celor incluşi în program la fiecare două săptămâni, când revin la control, timp de 2-3 luni cât durează tratamentul.

"În anii trecuţi, am avut multe cazuri în care oamenii veneau la o şedinţă şi apoi renunţau. Pentru a-i motiva să urmeze tratamentul până la capăt, acum se plătesc consultaţiile medicale (100 de lei) şi consilierea psihologică (patru şedinţe - 200 de lei). Medicamentele - costă între 180 şi 320 pe lună - se oferă gratuit", explică medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului Naţional "Stop Fumat".

Şedinţe de informare, în fiecare miercuri

Pentru a afla în ce măsură ar putea să vă ajute oferta "de stat" ca să vă lăsaţi de fumat puteţi să mergeţi în fiecare miercuri, de la ora 15.30, la Institul de Pneumologie "Marius Nasta" din Bucureşti. Aici au loc sesiuni de informare despre tratatamenul propus.

"Participarea la aceste şedinţe e gratuită, iar fumătorii doritori să scape nu au nevoie de bilet de trimitere, ci doar de bunăvoinţă", spune medicul Magdalena Ciobanu. În funcţie de ce aflaţi la aceste şedinţe, puteţi decide dacă tratamentele vi se potrivesc sau nu.

Medici disponibili în toate judeţele ţării

Pentru fumătorii din ţară nu există încă astfel de grupuri, însă ei au la dispoziţie un tel verde 08008 STOP FUMAT (08008.7867.38628), disponibil doar în reţeaua Romtelecom. Pentru a afla unde este cel mai apropiat medic care vă poate ajuta, accesaţi şi site-ul stop.fumat. eu. În toate judeţele ţării există specialiştii care vă pot sprijini.

În cele mai multe cazuri nu e suficientă voinţa pentru a renunţa la ţigări. "Dependenţa de fumat este o dependenţă dublă. Prima are un caracter biologic şi este reprezentată de adicţia la nicotină, iar cea de-a doua se referă la dependenţa psihologică", explică Bogdana Bursuc, coordonator psihologic în Programul Naţional de Renunţare la Fumat.

A vrea să renunţi la fumat înseamnă să ai o serie de convingeri suficient de puternice. "Dacă gândeşti că fumatul îmi face rău, dar nu chiar atât de rău pentru că bunicul a fumat toată viaţa şi mai trăieşte şi acum, şi are 80 de ani, iar asta înseamnă că mie nu îmi face atât de mult rău, nu înseamnă că ai voinţă", mai spune psihologul Bogdana Bursuc.

Produse care înlocuiesc nicotina

O soluţie care îi poate ajuta pe cei ce vor să renunţe la tutun este tratamentul de substituţie nicotinică (plasturi şi gumă), produsele de acest gen găsindu-se în farmacii. Plasturii furnizează organismului o doză de nicotină mai mică decât cea inhalată în mod normal din ţigări, dar suficient de mare pentru a facilita procesul de renunţare la fumat.

Tratamentul se urmează timp de câteva săptămâni (8-12, în funcţie de gradul de dependenţă).

Costul tratamentului cu plasturi este de 10 lei pe zi, însă aceştia pot fi obţinuţi gratuit de cei incluşi în programul MS.

"Se oferă gratuit, la fiecare 2 săptămâni, Champix, Zyban şi plasturi cu nicotină.", MAGDALENA CIOBANU, medic pneumolog

RISCURI LA GRAVIDELE FUMĂTOARE

Pot naşte copii prematuri ori cu malformaţii

O femeie însărcinată care fumează îşi expune copilul unor riscuri uriaşe, atrag atenţia medicii.

"Când fumezi în timpul sarcinii rişti să naşti prematur sau să faci avort. În plus, copilul poate avea o greutate mai mică la naştere, nu se dezvoltă normal sau suferă de malformaţii, cel mai frecvent la nivelul feţei", menţionează pneumologul Magdalena Ciobanu. Femeile ar trebui să se lase de fumat înainte de a rămâne gravide, recomandă specialiştii.

Asta pentru că ele nu pot face tratamente cu medicamentele incluse în programul ministerului, ci pot folosi doar gumă cu nicotină. Un astfel de tratament este destul de costisitor (o cutie cu 30 de bucăţi costă 50 de lei).

Guma se mestecă numai la nevoie (atunci când gravida simte nevoia să fumeze).