Cum reacționați în situații extreme. Ați putea observa și salva o persoană care se îneacă?

Cum reacționați în situații extreme. Ați putea observa și salva o persoană care se îneacă?

Când te afli la plajă sau la piscină, ai fi capabil să identifici pe cineva care se îneacă și să acționezi pentru a-l salva?

„Chiar și cei mai experimentați înotători pot fi în pericol dacă vremea este rea, curenții sunt puternici sau apare o urgență medicală în apă”, a declarat dr. Gillian Schmitz, președintele Colegiului American al Medicilor de Urgență (ACEP).

„Majoritatea accidentelor de înec pot fi prevenite, dar durează doar câteva secunde pentru ca o tragedie să apară”, a mai spus medicul.

În medie, 11 persoane mor în înec accidental în fiecare zi în Statele Unite, iar înecul este una dintre principalele cauze de deces în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate fi dificil să determinați dacă cineva se îneacă, așa că ACEP a subliniat semnele:

  • Se pliază sau plutește pe loc.
  • Capul înclinat pe spate cu gura deschisă.
  • Capul jos în apă, cu gura la nivelul apei.
  • Încerc să se răstoarne pe spate.
  • Hiperventilați sau găfind pentru respirație.
  • Păr peste frunte sau pe ochi.
  • Ochii sticloși și goli, incapabili să se concentreze sau ochii închiși.

Dacă cineva pare să aibă probleme în apă, luați măsuri imediate. Obțineți ajutor de la un salvamar sau sunați la 911. Nu încercați să salvați o persoană care se îneacă atunci când vă aflați și în apă decât dacă sunteți instruit în acest sens. Oamenii care se îneacă pot intra în panică și pot încerca să tragă cu ei pe oricine din apropiere sub apă, a explicat ACEP.

În schimb, extindeți sau aruncați un obiect plutitor către persoană. Odată ce sunt în siguranță afară din apă, înclinați-și capul pe spate, ridicați bărbia și verificați dacă respira. Întoarceți persoana pe o parte pentru a o ajuta să expulzeze apa.

Dacă persoana nu respiră, orice persoană instruită ar trebui să înceapă să efectueze CPR doar cu mâinile până la sosirea primelor echipaje de intervenții.

„A învăța să înoți și a te familiariza cu siguranța apei sunt alegeri care pot salva o viață”, a spus Schmitz într-un comunicat de presă al ACEP. „Pașii simpli pentru a evita pericolul pot ajuta la menținerea tuturor în siguranță.”

Țineți cont de următorii pași:

Desemnați întotdeauna un adult responsabil care să supravegheze copiii în sau lângă apă.

Îndepărtați jucăriile libere din zona piscinei pentru a reduce pericolele de împiedicare.

Nu folosiți jucării ca dispozitive de plutire. Utilizați veste de salvare pentru activități în sau în apropierea lacurilor, râurilor sau oceanelor, în special pentru copii și înotătorii mai slabi.

Când înotați în corpuri naturale de apă, aveți grijă de pericolele ascunse, cum ar fi curenții puternici, rocile ascuțite sau încurcăturile de vegetație.

Verificați întotdeauna prognoza meteo înainte de activitățile acvatice.

Nu beți alcool înainte sau în timpul activităților acvatice sau în timpul supravegherii copiilor.

Persoanele cu afecțiuni medicale sau cele care iau anumite medicamente pot necesita măsuri suplimentare de precauție.