Guvernul a publicat ordinul care permite anularea penalităţilor de întârziere companiilor care îşi plătesc datoriile până la sfârşitul acestui an.
Contribuabilii, atât persoane juridice, cât şi persoane fizice, care îşi plătesc întreaga datorie până la 31 decembrie 2011 scapă de penalităţile de întârziere, precum şi de jumătate din majorările de întârziere acumulate.
De această măsură pot beneficia contribuabilii care înregistrau datorii la 31 august 2011. Practic, aceştia vor trebui să achite doar dobânzile de întârziere plus jumătate din majorările de întârziere calculate de Fisc. Până pe 1 iulie 2010, pentru datoria la bugetul statului se calculau majorări de întârziere. Ulterior, majorările de întârziere au fost înlocuite cu dobânzi şi penalităţi de întârziere.
În cazul în care datornicii îşi achită datoria principală până la jumătatea anului viitor, vor primi o scutire de 50% din penalităţile de întârziere şi de 25% din majorările de întârziere.
Fiscul acordă facilităţi pentru majorările de întârziere acumulate din 2006 până în 2010, când acestea au fost înlocuite în Codul de procedură fiscală.
Paşii pentru a scăpa de penalităţi
Până pe 15 octombrie, Fiscul va face o listă cu firmele care pot beneficia de aceste scutiri şi le va anunţa. În cazul în care ar trebui să beneficiaţi de facilitate, însă nu aţi fost anunţat de Fisc, depuneţi o cerere pentru clarificarea situaţiei. După cinci zile, vi se va comunica situaţia şi vi se va întocmi un borderou cu toate datoriile către bugete şi cu obligaţiile accesorii aferente.
De atunci, aveţi un termen de zece zile pentru a stinge prin plată sau compensare datoria principală şi dobânda. După ce organul fiscal validează boderoul provizoriu de scădere, în termen de trei zile de la data stingerii, se emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii.
În cazul în care datornicii nu reuşesc să-şi achite sumele de plată timp de zece zile, vor putea beneficia în continuare de facilitate, însă vor trebui să depună o nouă cerere şi, practic, vor relua de la zero întregul proces. Citiţi şi:
- Cum încearcă noul Cod Fiscal să ajute firmele să iasă din criză
- Ce se schimbă pentru firme în noul Cod Fiscal