Poate că nu există un elixir mai bun decât o baie în apă caldă, după o zi lungă. Mulți dintre noi pot atesta beneficiile unei băi fierbinți, dar știați că aceasta poate contribui și la îmbunătățirea sănătății dumneavoastră?
O baie caldă poate îmbunătăți, de asemenea, respirația. Temperatura apei și presiunea asupra pieptului crește capacitatea pulmonară și aportul de oxigen. Un număr tot mai mare de cercetări a arătat că încălzirea pasivă, cum ar fi petrecerea timpului într-o saună, poate, de asemenea, să reducă riscul de a avea un atac de cord.
Într-un studiu care a fost publicat la începutul acestui an, cercetătorii au colectat date de la 14 participanți și au descoperit că o baie firbinte timp de o oră, a ars la fel de multe calorii (aproximativ 140), ca o plimbare de 30 de minute. Acest lucru se datorează faptului că apa caldă îți face inima să bată mai repede, oferindu-i un antrenament sănătos. De asemenea, s-au constatat răspunsuri antiinflamatorii și de glicemie pozitive, care pot proteja împotriva bolilor și infecțiilor.
Să nu uităm de cel mai bun beneficiu: reducerea durerii
Japonezii susțin că apa fierbinte din izvoarele lor naturale poate îmbunătăți circulația sângelui, poate calma sistemul nervos și poate ajuta la ameliorarea durerii intense.
De asemenea, stresul cotidian care își pune amprenta asupra noastră, zi de zi, care ne face să fim mai colerici, sau mai apatici, poate fi redus semnificativ cu o baie caldă.
„Stresul face ca mușchii corpului să se contracte. O baie fierbinte poate ameliora aceste simptome și menține mușchii relaxați", spune Dr. Mark Khorsandi, un chirurg specializat în migrene din Houston, Texas, SUA.
Întinderea și mișcarea în apă oferă, de asemenea, un antrenament cu impact redus pentru disconfortul din mușchi, articulații și oase.
Ajută la reducerea semnificativă a stresului
O baie fierbinte poate ajuta la reducerea cu 70 la sută a stresului. Conform teoriei, prin creșterea temperaturii corporale, băile calde ajută la întărirea și sincronizarea ritmurilor circadiene, fluctuațiile zilnice ale comportamentului și biochimiei care afectează fiecare dintre organele noastre, inclusiv creierul.
De obicei, temperatura corpului crește în timpul zilei și scade noaptea - de fapt, această scădere nocturnă ne ajută să adormim, favorizând eliberarea hormonului melatonină, care indică organismului când este noapte.
Cu toate acestea, la persoanele depresive, acest ritm al temperaturii este adesea mai plat, perturbat sau întârziat cu câteva ore. S-a constatat că expunerea de dimineață la lumină puternică, care atât întărește ritmul circadian, cât și îl decalează la începutul zilei, ameliorează, de asemenea, depresia.
În cadrul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Freiburg, Germania, au desemnat 45 de persoane cu depresie fie să se înmoaie în apă la 40C timp de până la 30 de minute și apoi să se înfășoare în pături și sticle cu apă caldă timp de încă 20 de minute, fie să facă 40-45 de minute de exerciții aerobice de două ori pe săptămână.
Opt săptămâni mai târziu, cei care făceau băi calde în mod regulat după-amiaza au obținut un scor cu șase puncte mai mic pe o scală de depresie folosită în mod obișnuit, în timp ce grupul care făcea exerciții fizice a obținut un scor mediu cu trei puncte mai mic.