Românii pot beneficia la bătrânețe de două pensii: una de la statul român și alta de la țara în care au mai lucrat. Iată ce pași ar trebui urmați pentru a avea ambele venituri.
Românii care au muncit legal, după anul 2007, în țările UE, cele aparținând Spațiului Economic European și Elveția și au cotizat la sistemul de acolo, pot beneficia la bătrânețe și de pensii din țările în care au muncit în tinerețe.
Numărul celor care de la data aderării României la UE și până astăzi au depus cereri pentru a primi pensie internațională crește de la un an la altul, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii Publice.
Mai exact, numărul total al românilor cu pensie comunitară a ajuns la 51.000 de persoane în intervalul 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2013, potrivit statisticii acestei instituții. Datorită faptului că ies la pensie mai târziu, bărbații sunt avantajați.
Trebuie completat un formular special
Mama Laurenției V. din Vaslui, de exemplu, are aproape 60 de ani și lucrează de mai bine de 5 ani în Italia ca menajeră. Ea își poate depune dosarul de pensionare pentru limită de vârstă în România întrucât, potrivit legislației naționale, în acest moment vârsta de pensionare la femei este de 59 de ani și 10 luni. La stabilirea dreptului de pensie internațională solicitantul trebuie să meargă la Casa de Pensii unde-și are domiciliul sau reședința și să completeze un formular special E207 „Certificat privind cariera de asigurat”.
„Noi realizăm corespondența, noi facem traducerile de acte. Solicitantul nu trebuie să meargă în Italia și nici să plătească ceva”, a explicat procedura directorul executiv al Casei Județene de Pensii (CJP) Vaslui, Isabel Bogdan.
La depunerea dosarului de pensie solicitantului i se iau în calcul atât anii de vechime în muncă din România, cât și cei din Italia (sau alte țări), însă de plătit i se va plăti doar pensia națională. Aceasta până va ajunge la vârsta de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută și de legislația statului respectiv (65-67 de ani) dată la care va putea beneficia de a doua pensie, plătită din bugetul de asigurări al țării respective. La fel și în cazul în care o persoană vrea să iasă la pensie anticipat.
Bărbații sunt avantajați
Legea românească permite scăderea a 5 ani din vârsta standard, cu condiția existenței stagiului maxim de cotizare de 30 de ani. „Dacă o persoană a muncit 20 de ani în România și 10 ani în Italia, se iau în calcul anii de vechime lucrați în Italia, dar nu-i plătim. Îi plătește statul italian după îndeplinirea condiției de limită de vârstă întrucât la ei nu există pensionare anticipată”, ne-a mai spus șeful CJP Vaslui. Potrivit acestuia, la nivelul județului sunt circa 550 de persoane care au dreptul la pensie internațională, din care 300 sunt cereri în lucru, iar 250 sunt dosare în plată. „Majoritatea celor care primesc pensii internaționale în județul nostru sunt bărbați pentru că nu sunt diferențe prea mari la vârstele de pensionare între România și alte țări europene. Pentru 5 ani lucrați în construcții în Italia sau Spania, pensia poate fi de 50-100 de euro pe lună, iar pentru 10 ani lucrați, poate ajunge la 400-500 de euro pe lună”, a spus oficialul.
În ce monedă se plătește pensia
În funcție de domiciliul persoanei, dreptul la pensie se poate plăti fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul statului de reședință, în moneda țării respective. Până acum, statul român plătește pensii în străinătate pentru 24.470 de persoane. Potrivit datelor CNPP, pensia medie este de 612 lei. Printre statele de destinație preferate de românii care au solicitat pensie din sistemul românesc se numără Germania, Italia, Spania, Austria și Ungaria. România mai aplică acorduri bilaterale de securitate socială și cu Turcia, Macedonia, Coreea, Republica Moldova, Canada, Israel.
„Pentru cinci ani lucrați în Italia ori Spania, pensia poate fi de 50-100 de euro pe lună” ISABEL BOGDAN, șeful Casei de Pensii Vaslui