Chiar şi cel mai slab miel are multă grăsime şi, cu cât animalul sacrificat este mai tânăr, cu atât carnea este mai greu digerabilă.
Drob, borş, stufat sau friptură la cuptor ori grătar, toate au ca ingredient principal, de Paşte, carnea de miel, care este, însă, mult prea săţioasă.
"Plăcerea vine şi din mo deraţie, nu doar din ghiftuială. Organismul nu poate suporta o cantitate de grăsimi provenite din preparatele tradiţionale mult mai mare decât de obicei. De aceea, nu trebuie să mâncăm din toate preparatele la o masă, şi tre buie să mai facem şi mişcare", atenţionează prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Nu asociaţi mielul cu cartofii prăjiţi
Cuvântul de ordine pentru masa festivă de Paşte este "miel", însă trebuie să fiţi atenţi că şi cea mai slabă carne de miel are cantităţi semnificative de grăsime şi, cu cât este mai fragedă, cu atât e mai greu asimilabilă.
"Nu se va folosi miel mai mic de 8-10 săptămâni, deoarece este bogat în nucleoproteine (purine) şi multe proteine colagenice greu de digerat", avertizează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, specialist în ali mentaţie, în cartea "Revoluţie în bucătărie", recent lansată. Carnea nu trebuie împănată nici cu afumături sau slănină pentru că oricum este grasă.
Nici garnitura nu trebuie pusă la întâmplare. Nu asociaţi carnea cu cartofi prăjiţi sau salată orientală. O variantă sănătoasă este salata verde sezonieră, asezonată cu ulei de măsline ori doar cu lămâie, dar şi andivele.
Alimente fără interdicţie
Există şi alimente mai puţin blamate: pasca şi prăjiturile cu fructe. "Pasca făcută din brânză de vaci şi prăjiturile cu fructe cu blat foarte subţire, cât se poate de sărac în zahăr sunt cele mai potrivite pentru această perioadă îngreunată de grăsimi", adaugă Hâncu.
Se poate bea un pahar de vermut, vin spumant sau şampanie, dar sunt de evitat băuturile spirtoase. REŢETĂ TRADIŢIONALĂ
Sfaturile prof. Mencinicopschi pentru un stufat de miel reuşit
Prof. dr. Mencinicopschi vă detaliază o reţetă tradiţională de stufat: Se porţionează carnea, se spală, se scurge şi se înmoaie în ulei. Se stinge cu puţină apă, se pun sare şi piper şi se mai lasă 30 de minute la foc mic, sub capac.
Se pune peste carne ceapa şi usturoiul verde spălate şi tăiate mărunt şi se mai lasă 10 minute. Se face un sos din făină, bulion, boia de ardei, oţet şi vin, care se adaugă peste carne şi ceapă şi se dă la cuptor până scade puţin. Pentru aromă, după ce se presară verdeaţa tocată mărunt se pot pune felii de lămâie. Pentru ca mâncarea să fie cât mai sănătoasă este bine să apelaţi la câteva trucuri:
- nu folosiţi făină pentru prepararea sosului, ci legume pasate.
- folosiţi ulei de măsline, rapiţă sau palmier nehidrogenat.
- alegeţi un vin fără sulfiţi.
- utilizaţi sare de mare sau de mină brută cu plante aromatice sau cu alge marine bogate în iod şi alte substanţe biologic active care interferă cu absorbţia grăsimilor şi colesterolului, scăzându-le nocivitatea.
- preparaţi garnitura din legume fierte, grilate, sotate, şi nu cu pâine, orez, mămăliga, cartofi.
Stufat de miel
- 1kg carne de miel
- 20 de fire de ceapă verde
- 20 de fire de usturoi verde
- 2 linguri de bulion
- 1 lingură de făină
- 2 linguri de oţet
- 100 ml ulei
- 100 ml vin
- 1 legătură leuştean
- 1 legătură patrunjel
- 1 linguriţă boia de ardei
- piper după gust
- sare
CUM SE GĂTEŞTE Pulpă de miel la cuptor
Într-un vas încăpător se pun căţei de usturoi zdrobiţi, foi de dafin, rozmarin, piper şi sare după gust, ulei, mentă tocată şi se amestecă până la omogenizare. Carnea de miel se va ţine în această marinată o jumătate de zi, la frigider. Apoi se introduce într-o tavă, se unge cu ulei şi se rumeneşte la cuptor, timp de o oră şi jumătate.
- 1 pulpă de miel
- 5 căţei de usturoi
- 2 foi de dafin
- 2 pahare de vin alb
- rozmarin
- sare
- piper
- mentă
- ulei