Izolarea ferestrelor, a ușilor și a coșurilor de fum, pe unde pătrunde aerul rece, aduce la economii considerabile la facture de gaze pentru încălzire.
Majorarea prețurilor la gazele naturale îi face pe români să se gândească la soluții pentru a face economii, fără a renunța, totuși la confort. Cu atât mai mult cu cât, iarna se apropie, iar temperaturile scad.
Una dintre cele mai la îndemnână soluții, pentru românii care au centrală termică, vine din Marea Britanie. Mai mulți experți britanici susțin că au găsit o soluție care permite economisirea unor sume din valoarea facturii la gaze naturale. Soluția a fost deja aplicată, iar rezultatele se văd.
Metoda presupune folosirea unor dispozitive care acționează ca o garnitură ce împiedică pătrunderea aerului rece prin golurile din jurul ușilor, ferestrelor și a coșurilor de fum. Acest lucru va duce la un consum mai mic de energie termică și, prin urmare, la reducerea facturilor.
Dispozitivele pot fi confecționate de oricine, din bandă autoadezivă care trebuie lipită cu grijă în zonele pe unde ar putea intra aerul rece.
România se confruntă cu o criză a energie
În prezent, România se confruntă cu o criză a energiei, prețul gazelor naturale atingând un maxim istoric, în luna august. În acest context, românii care au centrale termice se gândesc la soluții pentru a face economii la facture de gaze naturale. Cu atât mai mult cu cât, răcirea vremii, din ultima perioadă, i-a făcut pe mulți să dea drumul la căldură.
Pentru ca populația să nu sufere foarte mult din cauza creșterii prețurilor, autoritățile au propus o serie de măsuri prin care prețul gazelor să fie compensate.
Conform unui act normativ adoptat în guvern, chiar înainte de demiterea prin moțiune de cenzură, statul va acorda o compensație de 25% din valoarea facturilor aferente consumului de gaze naturale din lunile noiembrie – martie. Condiția impusă este ca, per total, consumul să fie cuprins între 80 și 960 de metri cubi.
De asemenea, un proiect de lege aflat în Parlament propune plafonarea prețului la energie, la gaze naturale și electricitate.