Învăţământul postliceal oferă ocazia celor care nu au luat examenul maturităţii să profeseze în meserii bune. Din acest an, poţi ajunge asistent medical fără diploma de Bacalaureat.
Salvarea pentru cei care nu au luat Bacalaureatul şi doresc continuarea studiilor vine din partea şcolilor postliceale. Absolvenţii claselor de liceu se pot înscrie pentru admitere, fără a fi nevoiţi să prezinte diploma de Bac şi nici să o obţină ulterior. Practic, studiile lor postliceale sunt recunoscute chiar dacă nu au luat Bacalaureatul. Legea este foarte clară: "Au dreptul să se înscrie în învăţămantul postliceal (...) absolvenţii de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat", se precizează în Legea nr. 84 din anul 1995. Alexandru Sorescu, reprezentant al Şcolii Postliceale "Cronos", care pregăteşte agenţi vamali şi asistenţi de gestiune, spune că sunt interesaţi de astfel de studii absolvenţii de liceu care nu au reuşit să ia Bac-ul, cu vârsta între 19 şi 25 de ani. Asistenţii medicali nu mai au nevoie de Bac pentru a profesa Mirela (20 de ani) este în această situaţie. Bucureşteanca nu a trecut toate probele examenului maturităţii, aşa că şi-a fpcut un plan de rezervă. "O să mă înscriu la o postliceală sanitară.Dacă nu iau Bacalaureatul nici în sesiunea a doua, să pot să dau la facultate, voi rămâne la postliceală", a spus tânăra. "Din 2011, meseria de asistentă medicală nu mai depinde în nicio măsură de examenul de Bacalaureat. Până acum, se putea da admitere, însă nu se putea profesa fără obţinerea diplomei de Bacaluareat", a spus Ramona Guţu, de la Şcoala Sanitară "Carol Davila", din Bucureşti. „Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, al Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR) nu are nici o atribuție, conform Ordonanței de Urgență 144/2008, în ceea ce privește stabilirea criteriilor de admitere în instituțiile de învățământ pentru asistenți medicali. OAMGMAMR s-a opus permanent și categoric admiterii în școlile postliceale sanitare a absolvenților de liceu fără diplomă de bacalaureat și ne-am susținut poziția în toate întâlnirile care au avut loc cu reprezentanți ai Ministerului Educației”, ne-a precizat Mircea Timofte, preşedintele OAMGMAMR. „Suntem în situația contradictorie în care, pe de o parte, avem de mai bine de 5 ani asistenți medicali și moașe pregătiți la nivel universitar, iar pe de altă parte, în sistemul sanitar sunt admiși absolvenți fără diplomă de bacalaureat. Cu toate acestea, conform Ordonanței de Urgență 144/2008, OAMGMAMR este obligat să acorde drept de liberă practică tuturor absolvenților de instituții de învățământ sanitar care posedă o Diplomă de absolvire eliberată de Ministerul Educației. Considerăm că, pentru gradul de responsabilitate pe care îl solicită această profesie, este necesar un nivel de pregătire a asistenților medicali doar la nivel universitar, așa cum se întâmplă în majoritatea statelor din vestul Europei. OAMGMAMR susține această schimbare de peste 6 ani”, a mai adăugat Mircea Timofte.
Asistent, vameş, funcţionar bancar şi agent fiscal Cu atestatul primit în urma studiilor postliceale se poate profesa, în funcţie de specializarea urmată, ca: asistent medical, asistent farmacie, funcţionar bancar, agent vamal, programator, cosmetician, asistent gestiune, bibliotecar, broker, agent fiscal, secretar, top-model şi pedagog şcolar. În total, sunt 112 specializări care nu depind de Bacalaureat, conform unei liste realizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
"Din acest an, nu mai este nevoie de absolvirea Bacalaureatului pentru ca un asistent medical cu studii postliceale să poată profesa.“ RAMONA GUŢU, Şcoala Sanitară "Carol Davila" CITIȚI ȘI:
- Unde te poţi angaja dacă n-ai luat examenul de bacalaureat