Cum pot obţine tinerii 10.000 de euro de la stat

Afacerile care vizează producţia şi nu comerţul, cele care creează cel puţin patru locuri de muncă ori sunt localizate în mediul rural vor primi un punctaj mai mare la evaluarea autorităţilor.

Autorităţile au dat ieri startul la înscrierea în programul de stimulare a înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către tineri. Interesul a fost ridicat încă din prima zi, în opt ore fiind deja depuse 41 de planuri de afaceri. Dintre acestea, unul singur, al firmei Eurojon Eco SRL-D (debutant - n.r.) din Galaţi, a obţinut scorul maxim, de 100 de puncte.

Înscrierea se face on-line, pe siteul Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), şi se desfăşoară în sesiune continuă, până la epuizarea bugetului programului, de 21 de milioane de lei.

Idei de afaceri: port popular stilizat sau cafenea literară

A treia firmă înscrisă, Kutlak Fashion din Bihor, a obţinut 90 de puncte. "Am făcut pregătiri din timp, ne-am informat şi din reviste, pentru că nu se ştia nimic sigur până acum o săptămână, când s-a publicat Ghidul solicitantului", ne-a declarat tânăra întreprinzătoare în vârstă de 25 de ani Florentina Kutlak. Ideea ei de afaceri? Vrea să creeze rochii de seară, bluze moderne, plecând de la portul popular românesc. "Ne-am gândit la portul popular stilizat, la un port popular mai modern", explică Florentina.

Un alt plan de afaceri cotat cu 90 de puncte, depus de firma Cafe Jurnal, prevede înfiinţarea unei cafenele literare la Râmnicu Sărat. Potrivit criteriilor stabilite de AIPPIMM, pot obţine punctaj maxim proiectele care vor avea ca obiect de activitate producţia; vor crea cel puţin patru locuri de muncă permanente, cu normă întreagă; presupun investiţii care reprezintă peste 80% din cheltuielile aferente planului de afaceri.

De asemenea, activitatea microîntreprinderii trebuie să fie localizată în mediul rural, iar planul de afaceri să aibă potenţial inovativ/creativ. Totodată, un criteriu pentru care se acordă punctaj mai mare este necesitatea unui credit bancar. Dacă planul de afaceri obţine minimum 60 de puncte şi este coerent, calificarea se face automat.

"Pot fi proiecte respinse dacă ce s-a declarat pentru a obţine punctajul nu este adevărat", a explicat ieri preşedintele AIPPIMM, Cristian Haiduc.

La punctaje egale, va prevala numărul de înregistrare on-line.

Finanţare pe bază de factură

"Tinerii se pot înscrie de acasă, încercăm să nu se întâlnească cu funcţionarul", a adăugat Haiduc. El a precizat că după verificarea planului de afaceri, dacă solicitantul nu are nevoie de credit, este chemat la sucursalele agenţiei şi în cinci zile ar trebui să vină să semneze contractul. Trebuie precizat că ajutorul financiar de cel mult 50% din cheltuieli, dar nu mai mult de 10.000 de euro echivalent în lei, va fi eliberat treptat, pe bază de factură.

Pentru cei care doresc credit, singura bancă înscrisă în program este CEC Bank, care percepe o dobândă calculată pe baza indicelui ROBOR la 6 luni (acum este de 6,6%) plus 3%.

"Tinerii se pot înscrie de acasă în program, încercăm să nu se întâlnească cu funcţionarul.“ CRISTIAN HAIDUC, preşedintele AIPPIMM