Cum pot angajații tăi să beneficieze de ajutor în cazul nașterii unui copil? Top 3 soluții cu care îi poți susține

Cum pot angajații tăi să beneficieze de ajutor în cazul nașterii unui copil? Top 3 soluții cu care îi poți susținesursa: Lisa Fotios / Pexels

Sosirea pe lume a unui nou membru este un motiv de bucurie pentru părinți, însă poate echivala și cu un moment dificil în ceea ce privește echilibrul dintre viața personală și cea profesională. Ca angajator, este important să ai o abordare empatică și să oferi soluții care să vină în sprijinul angajaților tăi în această etapă. În rândurile de mai jos o să discutăm despre trei modalități simple prin care le poți oferi ajutorul necesar.

Iată 3 modalități prin care îți poți susține angajații care se bucură de nașterea unui copil:

1. Stimulentul de inserție

Stimulentul de inserție este un sprijin financiar oferit de statul român pentru părinții care revin la muncă mai devreme decât perioada maximă a concediului pentru creșterea copilului. Intră pe blogul pluxee.ro și descoperă ce acte pentru stimulentul de inserție sunt necesare pentru ca angajații tăi să se încadreze în oferirea acestui sprijin. Părintele poate primi acest stimulent dacă revine la muncă după cel puțin 6 luni de concediu de maternitate/paternitate, iar valoarea sa este de 1.500 lei pe lună timp de cel puțin 12 luni. În cazul în care angajatul își menține statutul de salariat pentru o perioadă de minim 1 an după întoarcerea din concediu, acesta poate continua să primească stimulentul până când copilul împlinește vârsta de 2 ani. Informeaza-ți și tu angajații cu privire la acest aspect și încurajează-i să vină mai repede la muncă.

2.  Concediul paternal și alte beneficii legale

În România, tatăl copilului are dreptul la concediu paternal plătit pentru o perioadă de 10 zile lucrătoare, iar acest concediu poate fi prelungit cu încă 5 zile în cazul în care tatăl a urmat un curs de puericultură. Acordarea acestor zile de concediu este extrem de importantă pentru ca tatăl să fie alături de familie în primele zile de viață ale copilului, ajutând atât la îngrijirea acestuia, cât și la sprijinirea mamei. Datoria ta morală ca angajator este aceea de a-ți informa angajații cu privire la drepturile lor legale, ajutându-i totodată, să acceseze rapid aceste beneficii. În plus, creează un climat de sprijin în companie, astfel încât angajații să se simtă confortabil să solicite concediu atunci când au nevoie.

3.  Flexibilitate la locul de muncă și beneficii suplimentare

Unul dintre cele mai importante moduri în care poți susține angajații care au devenit recent părinți este prin oferirea unui program de lucru flexibil sau opțiuni de muncă de la distanță. Echilibrul dintre viața personală și cea profesională devine o prioritate pentru părinți, iar flexibilitatea la locul de muncă poate contribui la reducerea stresului și la îmbunătățirea productivității pe termen lung. În plus, ai mai putea să le oferi și posibilitatea de lucru de acasă, în cazul în care aceștia cred că i-ar putea ajuta mai mult în creșterea copilului. Cel mai important este să încurajezi o cultură organizațională care pune accent pe echilibrul între muncă și viața personală, astfel încât angajații să nu simtă presiunea de a alege între familie și carieră.

Toate acestea fiind spuse, este important ca atunci când aflii că angajații tăi vor deveni părinți, să le arăți că firma ta îi susține și le poate ușura viața. Ține cont de sfaturile de mai sus și contribuie la crearea unui mediu sigur și prietenos pentru echipa ta.

 

Ne puteți urmări și pe Google News