Statul român ar putea ușor să crească nivelul încasărilor la buget doar prin mărirea gradului de colectare.
Autorităţile fiscale trebuie să crească gradul de colectare a taxelor şi impozitelor declarate de la nivelul actual de 70-75%, aceasta fiind o modalitate eficientă de a scădea deficitul bugetar, în locul introducerii de noi taxe, a declarat pentru Agerpres Alex Milcev, partener asistenţă fiscală Ernst&Young, la o conferinţă legată de modificările legislaţiei fiscale aplicabile din 2012.
''Noile modificări ale Codului fiscal au fost gândite în contextul reducerii deficitului bugetar. Dar o soluţie este aplicarea Codului fiscal şi creşterea gradului de colectare. 70-75% din ce se declară se colectează. Autorităţile ştiu unde este diferenţa de 25-30%. Trebuie să colecteze acele sume. Nu trebuie să introducă taxe şi impozite noi pentru a creşte nivelul veniturilor către stat. O soluţie mai simplă este creşterea gradului de colectare'', a afirmat Alex Milcev.
Acesta a adăugat că în ţările dezvoltate gradul de colectare a taxelor şi impozitelor este, în medie, de 95%.
Referitor la contribuţiile de asigurări sociale, senior manager Human Capital, Claudia Sofianu, a precizat că unele din prevederile recente care intră în vigoare de la 1 iulie 2012 pot ridica dificultăţi de implementare.
''Noile măsuri care vor intra în vigoare de la 1 iulie 2012 în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale pot ridica dificultăţi de implementare din cauza transferării competenţei de administrare fiscală de la agenţiile specializate la autorităţile fiscale naţionale'', a menţionat Claudia Sofianu.
În ceea ce priveşte impozitul pe venit, printre modificările-cheie aduse Codului Fiscal se numără introducerea conceptului de fiducie şi a regimului fiscal aferent, reglementarea închirierii de camere în scop turistic şi schimbarea termenului unic pentru depunerea declaraţiei anuale şi plata impozitului, potrivit reprezentanţilor Ernst&Young.