CUM POATE FI LIBERAT MIRON MITREA DIN ÎNCHISORE

Condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupție, Miron Mitrea, care își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Poarta Albă cere, acum, Judecătoriei Medgidia, liberarea condiționată după numai un an de la încarcere. Deși a executat doar jumătate din pedeapsă, Miron Mitrea crede că îndeplinește condițiile impuse de Noul Cod Penal pentru a scăpa, mai devreme, din pușcărie, potrivit unor apropiați ai deținutului.

Cererea este făcută în nume propriu, Miron Mitrea nu a solicitat liberarea în fața Comisiei de propuneri din penitenciar. Cererea lui va fi judecată de magistrații din Medgidia în data de 10 februarie.Mitrea își revendică liberarea deși a ispășit doar jumătate din pedeapsă și nu are 60 de ani împliniți. La Condițiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii, Noul Cod Penal spune:” În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani”. Nu e cazul lui Miron Mitrea, el împlinește vârsta abia în data de 8 august.

Codul Penal îi oferă însă alte condiții în sprijinul cererii sale de liberare, pe care Miron Mitrea pare să le îndeplinească. “Cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis”, condițile împlinită. O alta ar fi “cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească”, dar aceasta rămâne la aprecierea instanței, în baza pledoariei, argumentate, a deținutului.

În sprijinul liberării condiționate, deținutul Miron Mitrea poate avea și cele trei creații literare scrise în penitenciar. “Amintiri subiective.Momente de istorie imediată”, “Noi nu facem politică!.Sindicate 1990-1994” și “Campanii electorale 1996-2014”, în care autorul a prezentat evenimentele “trăite” și simțite de el  la Revoluție, Mineriadă și din culisele războaielor politice din ultimii 25 de ani, au fost prezentate pe larg de Evenimentul Zilei. Trei cărți scrise în pușcărie înseamnă scăderea a trei luni din pedeapsă. Dacă sunt considerate lucrări științifice. Oricum, creațiile sale din închisoare au ajuns, pe rând, la Parchetul Militar, citite de procurorii interesați să elucideze dosarul Mineriadei. Volumele sale  au produs iureș și în clasa politică, deranjată de dezvăluirile incendiare din culisele puterii. Miron Mitrea și le-a asumat, necondiționat, conștient că va deranja, iar în ultima sa creație a avut un singur comentariu. ”Mă lasă rece”.

O altă condiție, din Noul Cod Penal, pe care Miron Mitrea o îndeplinește pentru liberarea sa condiționată din pușcărie este și cea mai importantă. “În calculul fracţiunilor de pedeapsă .. se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani”.

În luna iulie 2015,după ce a așteptat, răbdător, în secția Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă, Miron Mitrea a primit avizul comisiei din închisoare să fie trimis la muncă. Și astfel, “Miti” s-a întors la dragostea dintâi. Împreună cu alți patru deținuți lucrează, de șapte luni, câte opt ore pe zi, la Autobaza unei firme private de transport în comun din Constanța. Și cum la termenul stabilit de Judecătoria Medgidia, Miron Mitrea va avea deja executată jumătate din durata pedepsei închisorii, și “pe baza muncii prestate”, este posibil ca magistrații să dispună liberarea sa.