Cum poate fi distrus VISUL unui GURMAND

Se spune că visul oricărui gurmand este să mănânce cât mai multe dulciuri fără să se îngrașe.Este posibil?

Acesta este unul dintre motivele pentru care îndulcitorii artificiali sunt la mare căutare. Însă, chiar dacă au puține calorii, înlocuitorii pot duce la obezitate deoarece modifică flora intestinală, arată o cercetare de ultimă oră.

Mare capacitate

Utilizați în multe alimente și băuturi, îndulcitorii artificiali sunt substanțe cu mare capacitate de îndulcire, dar fără calorii. „Îndulcitorii artificiali au fost introduși masiv în alimentație cu scopul de a reduce aporturile calorice și a normaliza nivelurile de glucoză din sânge, fără a scădea pofta pentru dulciuri”, scriu cercetătorii în revista britanică „Nature”. Studiile lor sugerează însă că îndulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit să o combată.

Potrivit dr. Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interacționa cu compușii chimici din îndulcitori — care nu sunt absorbiți de intestin—, producând reacții inflamatorii ce exacerbează tulburările metabolice precum intoleranța la glucoză sau diabetul. Aceste rezultate trebuie să ducă la reanalizarea consumului masiv și necontrolat de îndulcitori în societatea actuală, consideră el.

Specialiștii rămân totuși prudenți, arătând că cercetările lor trebuie efectuate la scară mai mare pe oameni. Alte studii asupra îndulcitorilor ajunseseră până acum la rezultate contradictorii în privința impactului asupra pierderii în greutate sau a toleranței la glucoză.

Efecte neglijabile

Și nutriționistul Cristian Mărgărit susține că e mai indicat să folosim zahărul în porții mici în locul îndulcitorilor: „O linguriță de zahăr în cafea are efecte negative neglijabile. Consumul îndulcitorilor de sinteză ar trebui să fie ocazional, existând suspiciuni că ar tulbura metabolismul, inclusiv în direcția creșterii apetitului, diabetului și obezitătii”.

„Cu toate că termenul dietetic ar trebui să desemneze un produs sănătos, mai multe studii au arătat că îndulcitorii artificiali din băuturi cu conţinut redus de calorii reprezintă una din cauzele sindromului metabolic şi ale bolilor de inimă”, spune cercetătorul Ankur Vyas, de la University of Iowa Hospitals and Clinics.

Potrivit Agenției Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA), majoritatea îndulcitorilor naturali sunt considerați mai siguri decât aspartamul și zaharina. Unul dintre cei mai la modă îndulcitori este extractul din stevia rebaudiană, o plantă de origine sud-americană, cu zero calorii și o putere de îndulcire de 300 de ori mai mare decât a zahărului.