Cum pierde Fiscul român peste 40 milioane euro pe an
- Ana Bâtc ă
- 24 februarie 2011, 17:01
Angajaţii în statele UE care stau mai mult de şase luni pe an la noi în ţară trebuie să plătească impozit pe venit în România. Însă prin faptul că omite să îi informeze pe nerezidenţi cu privire la această obligaţie, Fiscul român are de pierdut o sumă de peste 40 milioane de euro pe an din impozite neîncasate, estimează consultanţii de la Nexia România.
În această categorie de contribuabili intră aproximativ 10.000 de persoane care îşi primesc salariile de la sediile companiilor multinaţionale din alte state membre UE, potrivit estimărilor Luminiţei Ristea, managing partner Nexia România.
Marea lor majoritate, aceşti nerezidenţi angajaţi în alte state din Uniunea Europeană sunt consultanţi, ingineri şi alte profesii asemănătoare. Consultanţii Nexia au pornit de la supoziţia că aceste persoane primesc salarii medii de cel puţin 2.000 de euro pe lună, iar statul pierde cota de 16%, cât reprezintă impozitul pe venit.
Astfel, străinii care lucrează ca angajaţi la companii din alte state membre UE şi se află pe teritoriul României mai mult de 183 de zile pe parcursul a 12 luni consecutive trebuie să se înregistreze la Fisc şi, în fiecare lună, trebuie să depună declaraţii de venit şi să plătească impozitul de 16%, spune Luminiţa Ristea.
Ea a precizat că "statul nu a făcut nimic pentru informarea acestor oameni că trebuie să depună declaraţii şi să plătească impozite".
Cum pot fi depistaţi străinii care nu-și plătesc taxele De altfel, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea să-i descopere foarte uşor pe aceşti oameni, care au foi de lucru, vorbesc la telefon în România, au conturi bancare, spune specialistul.
În cazul în care ar fi depistaţi că nu au respectat legea, aceşti salariaţi vor trebui să plătească impozitul calculat pe toată perioada pentru care Fiscul are dovezi că a avut obligaţia să-l achite, însă nu a făcut-o, la care se adaugă penalităţile şi majorările de întârziere, a precizat Luminiţa Ristea.
Tratatele de evitare a dublei impuneri pe care România le are încheiate cu circa 80 de state permit ca persoanele să nu fie impozitate de două ori pentru aceleaşi venituri.
Astfel, bunăoară, dacă plăteşte la noi în ţară impozit pentru sumele câştigate în perioada în care se afla pe teritoriul României, suma va fi scăzută apoi din impozitul pe care trebuie să-l achite în ţara sa de origine.