Care sunt cele mai rezistente mâncăruri şi băuturi în cazul unei pandemii prelungite

Ce alimente şi băuturi sunt cele mai indicate într-o situație de criză majoră? Care dintre ele se conservă cel mai bine şi cât de mult pot rezista  în timp? Sunt doar câteva întrebări care stau pe buzele tuturor.

Este ştiut faptul că mâncarea se strică din cauza microbilor, afirmă Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie. Aşadar, ca alimentele să nu fie alterate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode folosite, în prezent sunt: sărarea mâncării, uscarea (deshidratarea) alimentelor, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate. Toate aceste metode au ca scop reducerea multiplicării culturilor microbiene de pe alimente.

Sărarea ori uscarea, sunt cele mai simple şi sigure metode pentru conservarea mâncării. Conform expertului în chimia alimentară consultat de BBC, cele mai eficiente metode din cele de mai sus sunt uscarea şi sărarea. Uscarea alimentelor este foarte eficace deoarece culturile microbiene nu se pot dezvolta în medii lipsite de apă.

De asemenea, lipsa apei împiedică producerea oxidării, altă cauză a alterării alimentelor. Pusul alimentelor la sărat, în special carnea, este o altă metodă eficientă deoarece şi, în acest caz, ea reduce umiditatea, creând astfel un mediu în care agenţii patogeni nu pot supravieţui. „Sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”, declară expertul.

La fel ca şi sarea, zahărul poate induce şi el, în anumite condiţii, un astfel de „şoc” microbilor. Zahărul alb rafinat, de pildă, conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite deloc dezvoltarea culturilor microbiene, motiv pentru care se consideră că nu are, practic, dată de expirare. Să aveţi şi nişte borcane de miere puse la păstrat. Ele ar putea fi consumate inclusiv de arheologii care vă vor descoperi rămăşiţele, spun eexpertul.

În mormântul lui Tutankhamon s-a găsit inclusiv miere, la fel ca şi în mormintele unor nobili din Epoca Bronzului, cu o vechime de peste 3.000 de ani, descoperite în Georgia. Practic, mierea naturală este aproape imposibil să se altereze, în condiţiile în care conţine zahăr din abundenţă şi aproape deloc apă şi este ţinută în recipiente bine sigilate.

Şi, „alimentele foarte bogate în grăsimi se pot fi conservate pentru multă vreme”, declară, pentru BBC, Mark Thomas, profesor de genetică la University College London. Şampania, cea mai indicată băutură în cazul în care vine sfârşitul lumii Cea mai veche sticlă de vin din istorie datează de cira 1.700 de ani şi a fost descoperită într-un vechi mormânt roman în Speyer, Germania. Ce-i drept, nimeni nu a avut curajul să deschidă sticla şi să vadă ce gust are băutura. Una dintre sticlele recuperate a fost vândută în cele din urmă la licitație în 2011 pentru 30.000 de euro (26.248 de lire sterline).

Alimentele viitorului

În loc să-ți asumi riscul, s-ar putea să te îndrepți mai bine către alimentele care au fost produse special într-un laborator pentru durabilitatea lor. Tehnologia ne ajută să ne oferim alimente ale căror perioade de viață ar fi aproape nelimitate. De exemplu alimentele destinate călătoriilor în spațiu ar putea fi un pariu bun.

Realizazate să rămână în siguranță mult timp la temperaturi fluctuante, mâncarea spațială este deshidratată și sigilată sub vid. În mod similar, rațiile armatei cu scop general, cunoscute sub denumirea de Meals, Ready to consum (MRE) din SUA, sunt bune timp de trei ani la 80F (27C). De asemenea, sunt concepute pentru a rezista la o gamă largă de condiții în care produsele alimentare comerciale nu sunt, spun specialiştii în materialul publicat pe BBC.