Majorarea gigacaloriei cu 40% începând de la 1 ianuarie 2014, ca urmare a unei decizii luate de către Primăria Generală a Municipiului Bucureşti, a pus legumicultura la pământ. Unul dintre cei mai mari producători din țară va închide unitatea la care lucrează peste 2.000 de salariați.
Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să îşi restrângă activitatea şi se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producţie. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federaţiei PRO AGRO şi a organizaţiei de producători HORTIFRUCT, singura organizaţie de producători agricoli din România recunoscută de UE, se arată într-un comunicat remis de federaţie.
"La finele anului trecut, Federaţia PRO AGRO, alături de Leoser SA, a solicitat ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au cei din alte state UE, unde se aplică un preţ diferenţiat al gigacaloriei pentru fermieri. Dialogul avut cu Primăria Capitalei şi cu domnul primar Sorin Oprescu a rămas fără rezultat, iar majorarea a intrat în vigoare de la 1 ianuarie. În faţa costurilor foarte mari, conducerea Leoser ne-a anunţat că, în lipsa unei soluţii, a decis să suspende activitatea de producţie şi trimiterea personalului din sere în somaj. Este o lovitură fără precedent dată acestei ramuri agricole de tradiţie şi unui producător român de bază, care menţine un nivel rezonabil al preţului. Din primele noastre calcule, apreciem că roşiile şi celelalte legume româneşti se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piaţă din România, pentru care preţurile din Bucureşti sunt de referinţă", a declarat Alex Jurconi, preşedintele PRO AGRO.
Victor Niţu, directorul general al Leoser SA spune că a cerut autorităţilor locale să aplice măsuri de protecţie pentru legumicultori, însă solicitările nu au avut ecou. Drept urmare, firma, care are 2.000 de angajaţi, îşi va suspenda activitatea de producţie în zilele următoare.
" Mărirea preţului gigacaloriei ne pune în situaţia să nu putem continua activitatea. Într-o ţară membră a UE, instituţiile naţionale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligaţiile faţă de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultaţi. În consecinţă, am luat decizia să închidem complet unitatea. 2.000 de salariaţi vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenţionate din celelalte ţări producătoare, precum Turcia. Solicităm Primului Ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluţii. Solicităm o întâlnire de urgenţă cu ministrul Energiei, Constantin Niţă, cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, cu Ministerul Agriculturii, Finanţelor şi cu producătorul şi distribuitorul de energie termică", a declarat directorul general Victor Niţu, în numele Consiliului de Administraţie al SC Leoser SA.
SC LEOSER SA furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piaţa internă şi externă şi îşi desfăşoară activitatea pe o suprafaţă de 90 de hectare, fiind apreciată ca fiind cea mai mare seră legumicolă din Europa.
Preţul la gigacalorie pentru agenţii economici alimentaţi din puncte termice urbane din Bucureşti a crescut de la 252 lei la 329,30 lei fără TVA, ca urmare a unei hotărâri adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, în luna decembrie 2013. Gigacaloria s-a scumpit şi pentru agenţii economici care se alimentează cu energie termică din puncte termice proprii de la 212,95, la 294,40 lei, fără TVA.