Cum ne refacem după meniul greu de Paşti?

Suntem în a doua zi de Paşti. Aşadar, cum ne refacem organismul după meniul greu pregătit pentru masa de Paşti? Cu singuranţă, bunătăţile nu s-au terminat. Mai avem încă pe masă produsele tradiționale: carnea de miel, drobul, ouăle, cozonacul, pasca.

Dacă am scăpat cu bine de ziua de ieri, trebuie să reţinem că zilele acestea, de pe masă nu trebuie să lipsească  „multe, multe vegetale și, în special, legume de sezon. Acestea le putem servi proaspete, în salate, la grătar sau la cuptor”, ne spune dr. Luminița Florea – medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

 

Mesele de Paști pot dubla numărul pacienților cu probleme

digestive ne atrage atenţia dr. Luminița Florea. „Recomandăm prudență sporită persoanelor cu patologie hepatică (steatoză hepatică, hepatite de diferite etiologii, ciroză, litiază colecistică sau coledociană), sau digestivă (gastrită, ulcer gastric sau duodenal, pancreatite), dar și persoanelor cu afecțiuni cronice - diabet zaharat, hipertensiune arterială, infarct miocardic sau AVC în istoric. Un risc mare pentru afecțiuni de sănătate îl prezintă copiii, vârstnicii sau gravidele.”  Zilele acestea trebuie să fim foarte atenţi. Pentru că o crizză biliară poate interveni oricând.

 Mai mult, dacă acum am fost vigilenţi şi nu am căzut în păcatul meselor pantagruelice,  trebuie să continuăm să ducem un stil de viață sănătos și după terminarea Paștelui, pentru a ne bucura din plin de sezonul cald.

“Odată cu trecerea de la iarnă la primavară este momentul unor schimbări în alimentație și în stilul de viață, în general. Trebuie să creștem randamentul metabolic și să energizăm organismul prin înlocuirea alimentelor consistente din sezonul rece (combinații între proteine animale, glucide și grăsimi) cu alimente vegetale specifice primăverii. Se impune astfel o detoxifiere și o vitaminizare prin legume și fructe, ” mai adaugă dr. Luminiţa Florea