Cum ne înmulţim banii în 2009

În această perioadă de criză, puţini sunt cei care ştiu care sunt cele mai bune soluţii pentru păstrarea economiilor.

Pentru o parte dintre români, 2009 va fi un an al supravieţuirii, al încercării de a nu intra în datorii. Ceilalţi, care au nişte bani puşi deoparte, trebuie să decidă unde să-i ţină, pentru a-i proteja de inflaţie şi de deprecierea leului.   Potrivit specialiştilor consultaţi de revista „Capital“, cele mai avantajoase soluţii pentru păstrarea economiilor sunt, anul acesta, depozitele bancare, titlurile de stat şi obligaţiunile. Sunt plasamente cu grad redus de risc, care, deşi nu aduc câştiguri foarte mari, vă protejează banii de turbulenţele din economie.

Lovite de criza economică, vedetele câştigurilor din anii trecuţi, imobiliarele şi Bursa, nu mai sunt profitabile. Mai mult, investitorii în aceste sectoare pot spera cel mult ca pierderile să nu se adâncească.

Cel mai bun randament, de circa 14,25%, va fi cel oferit la titlurile de stat. Surse din Ministerul de Finanţe, citate de revista „Capital“, susţin că anul acesta vor fi emise şi certificate pentru populaţie, în condiţiile în care statul va finanţa din ce în ce mai greu deficitul bugetar. Bursa şi apartamentele, pe linie moartă

Pe locul doi în topul celor mai avantajoase dobânzi, cu un procent de 12-14%, se situează depozitele bancare. Deja în ultimele luni ale lui 2008 majoritatea băncilor din România au anunţat creşterea dobânzilor pentru depozitele atât în moneda naţională, cât şi în valută. Cu ajutorul acestei mişcări de piaţă, instituţiile de creditare speră să atragă bani de la deponenţi pentru a înlocui liniile de finanţare pierdute de la băncile-mamă.

Randamente de circa 12% sunt estimate să înregistreze fondurile mutuale care investesc în instrumente cu venit fix, cum ar fi cele monetare sau obligaţiunile. De asemenea, persoanele care au poliţe de asigurare unit-linked pot spera la un câştig de aproximativ 10%.

Pentru investitorii în acţiuni listate pe Bursă cea mai bună veste din 2009 ar fi să se stopeze scăderile generalizate de anul trecut. Pe piaţa imobiliară sunt aşteptate scăderi de peste 10% ale preţurilor.