EVZ vă invită să aruncaţi o privire asupra activităţii autorităţilor naţionale, ale căror acţiuni ar trebui să fie prezente pe site-urile acestor instituţii. Aflaţi ce proiecte pentru tineri se derulează în România, ce îşi propun cercetătorii români în următorii cinci ani, cine are grijă de datele persoanale, cum au economisit autorităţile din turism energie şi ce "cumpărături" a făcut în 2006 un director "la stat".
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor arată că România nu a fost afectată de problema laptelui contaminat cu melamină. Deşi la capitolul comunicate de presă sunt foarte atenţi, cei de la ANSV au uitat de calendarul de evenimente. Astfel, judecând după informaţiile de pe site, instituţia nu are niciun proiect în luna octombrie.
Ne-a atras atenţia şi Mihai Terecoasă, directorul Direcţiei de Bunăstarea Animalelor. Se pare că Terecoasă a împrumutat ceva din bunăstarea necuvântătoarelor şi în plan personal. Conform declaraţiei de avere, Mihai Terecoasă are aproape 5.000 de metri pătraţi de teren intravilan în judeţul Prahova, un apartament şi o casă în acelaşi judeţ şi o Skoda Octavia. Mai interesant este că, numai în 2006, directorul, plătit anual cu 48.500 de RON, a cumpărat un teren de 4.000 mp, şi-a construit o casă şi a cumpărat o maşină. Adresă: www.ansv.ro
Ştiinţa românească nu are forum
Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică nu are tocmai ce i-ar trebui cel mai mult, un forum pentru discuţiile între oamenii de ştiinţă români. E drept, s-au gândit la crearea unui forum, numai că acesta nu este funcţional. În rest, site sărăcăcios, ca şi cercetarea românească, pe care îl puteţi accesa la www.mct.ro. Dacă căutaţi însă atent, veţi găsi medaliaţii recent încheiatului târg de invenţii de la Romexpo şi ce îşi propun cercetătorii români până în 2013.
Aceeaşi problemă cu forumul o are şi Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap ( www.anph.ro), la care se adaugă şi puţinele informaţii - niciun cuvânt despre Jocurile Paralimpice - şi lipsa de comunicate de presă. Ultimul astfel de omunicat datează tocmai din 2006. Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal are, inspirat, versiuni în română, engleză şi franceză. ANSPDCP este înfiinţată în 2005 şi stabileşte modul în care pot fi prelucrate datele persoanale. Dacă aveţi sesizări privind nerespectarea confidenţialităţii datelor proprii, puteţi depune o sesizare pe site-ul oficial al instituţiei, www.dataprotection.ro. Oportunităţi de la AVAS
Autoritatea pentru valorificarea Activelor Statului a luat locul, în 2006, Autorităţii pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului. Pentru afacerişti, puteţi afla cum un teren de 5.600 de metri pătraţi din apropierea Bucureştiului poate fi cumpărat cu puţin peste 100.000 de dolari sau cum o fermă de mari dimensiuni din Novaci poate fi cumpărată cu banii necesari pentru o Dacie nouă. Adresa: www.avas.ro. Bine structurat este site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe care îl puteţi accesa la adresa www.anpcnet.ro. Site-ul are secţiuni speciale pentru consumatori, operatori economici, informare şi pentru noul program ANPC Junior, o campanie de informare a copiilor.
Puteţi consulta drepturile pasagerilor pe transportul aerian, ghidul cumpărătorilor de bijuterii, codul etic pentru marketingul alimentelor destinate copiilor, dar şi modul în care comercianţii de pâine încalcă legislaţia în vigoare. Când statul îşi strânge cureaua
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului, pe care o "găsiţi" la www.anpm.ro, arată că şi statul poate face economie la apă şi energie electrică. Campania "Închide, Stinge, Reciclează!" a avut cel mai mare succes în Hunedoara, unde Agenţia judeţeană a realizat, în iulie, o economie de 79% la apă şi de 30% la energie electrică faţă de luna aprilie.
"Energia electrică economisită de cele 27 de agenţii judeţene şi regionale în luna iulie reprezintă 1% din totalul energiei utilizate în Etiopia ( o ţara cu 77 de milioane de locuitori) în aceeaşi perioadă", a spus şi preşedintele Agenţiei, Zoltan Nagy.
Un site decent are Autoritatea Naţională pentru Tineret ( www.e-tineret.ro ), de unde aflăm că programul "Tineret în Acţiune" este finanţat cu 885 de milioane de euro şi îşi propune ca, până în 2013, să sprijine înţelegerea reciprocă între tinerii din diferite ţări.
Citiţi şi: