Iulian Chiriță, fost mare jucător al echipei Rapid, se află închis într-o pușcărie din Barcelona, de trei luni. Este al doilea jucător din lotul „Generației de Aur care a ajuns să experimenteze viața de după gratii. Chiriță a avut un trecut tumultuos după ce s-a retras din fotbal, s-a certat cu George Copos și a s-a dus să-și câștige existența în Italia, apoi în Spania.
Iulian Chiriță a fost un vârf în vogă, în fotbalul intern de la mijlocul anilor '90. „Chiru” s-a consacrat la Rapid și a prins un loc în lotul pe care Anghel Iordănescu l-a deplasat în SUA, în 1994, la Mondialul unde „tricolorii” au obținut cea mai mare performanță din istorie. După retragerea din activitatea de jucător, Chiriță a rispit cam toți banii câștigați, iar o parte din vină a aruncat-o și pe George Copos, fost patron al Rapidului. Situația financiară devenise atât de dificilă, încât Chiriță a încercat să obține bani într-un mod unic.
Iulian Chiriță se află închis într-un penitenciar din Barcelona, de trei luni de zile și este suspectat că ar fi mână în mână cu un grup de români care măsluiesc carduri. Fostul fotbalist este disperat și l-a sunat pe Ovidiu Ioanițoaia, directorul „Gazetei Sporturilor”, pentru a-i explica situația. „Chiru” susține că n-are habar de acuzații și că el se ocupa cu administrarea unui bar pe care-l deține în localitatea Castelldefels, aflată la 25 de kilometri de Barcelona. A devenit astfel cel de-al doilea component al „Generației de Aur” care a intrat în pușcărie. Primul a fost Gică Popescu, cel care și-a și ispășit pedeapsa din „Dosarul Transferurilor”.
Chiriță a prins vremuri bune în fotbalul românesc. Născut la Târgoviște, a debutat pentru echipa locală în 1985, iar trei ani mai târziu a ajuns la defuncta Flacăra Moreni. A trecut pe la FC Brașov (1990 - 1992), apoi a ajuns la Rapid. În Grant a stat patru ani și a reușit să intre la sufletul fanilor giuleșteni. A marcat 40 de goluri în 132 de jocuri, iar apogeul l-a atins în 1994, atunci când a prins lotul național ce a participat la Mondialul din SUA. Chiriță n-a prins însă niciun minut, într-o echipă de a cărei ofensivă se îngrijeau Florin Răducioiu sau Ilie Dumitrescu. În total, a îmbrăcat de trei ori tricoul primei reprezentative, pentru care n-a marcat niciun gol. După Mondial, Chiriță s-a întors la Brașov, apoi a evoluat și la Dinamo, între 1996-1998.
După ce a pus capăt caierei de jucător, „Chiru” a încercat să dezvolte diverse afaceri, dar n-a avut noroc și pricepere. I-a reproșat tot timpul lui George Copos, fost patron al Rapidului, că i-a închis o reprezentanță „Ana Electronics”, pe care Chiriță o deschisese în Târgoviște, cu ajutorul omului de afaceri. „Am plecat de la Rapid și Copos a închis magazinul. M-a dat în judecată și mi-a cerut daune de 2 miliarde. Când m-am întâlnit cu el, m-a pupat și mi-a stârns mâna. I-am zis să renunțe la proces și a zis că noi suntem prieteni, dar problema aia e între firme”, povestea Chiriță.
Pentru că nu se descurca prea bine în țară, fostul internațional a ajuns în Italia. Chiriță lăsase datorii către niște cămătari din Târgoviște și își pierduse casa. La Roma, fostul fotbalist a fost ajutat de Cristi Chivu să găsească o echipă de juniori pe care s-o antreneze, dar nu s-a ținut de treabă și a renunțat. Ajuns în Spania, Chiriță a luat-o de la capăt, a lucrat ca electrician și a strâns banii cu care și-a deschis restaurantul „La Chiru”. „A avut mereu un anturaj dubios. El era băiat bun, dar foarte ușor influențabil. Când jucam la Rapid, roiau tot felul de dubioși pe lângă el, mai ales că avea bani”, ne-a spus un fost coechipier al lui Chiriță.
În urmă cu patru ani, Chiriță a fost contactat de un reporter al „Evenimentului zilei”, pentru a acorda un interviu. Discuția s-a împotmolit în momentul în care ex-rapidistul a cerut să fie plătit pentru a discuta despre trecututul său de jucător.