Cum iti schimba vremea psihicul

Mai putina lumina creste frecventa depresiilor, in timp ce o vreme prea calda iarna aduce astenie prematura de primavara.

Este normal ca depresiile sa fie mai frecvente  atunci cand este frig afara fiindca  este mai putina lumina. Ceea ce este insa anormal este ca, din cauza vremii nefiresc de calde, asteniile de primavara sa se manifeste deja in aceasta perioada, ca si starile de anxietate. Expertii explica ce se intampla de fapt in organismul tau, dar si cat timp ti-ar putea lua sa te obisnuiesti cu aceste anomalii.

Depresiile, mai frecvente la nordici

Principalele noastre functii (dispozitia, somnul, temperatura, apetitul) sunt controlate de o parte a creierului nostru, hipotalamus, care este stimulat de lumina naturala ce trece prin retina. Cand lumina este mai putina, asa cum se intampla in lunile de iarna, aceste functii incetinesc, iar noi ne simtim letargici, fara chef, melancolici.

Lipsa luminii naturale pare sa produca si mai multe depresii in timpul iernii. In tarile nordice, unde iarna tine mult mai mult decat sezonul cald, se inregistreaza un numar mai mare al depresivilor decat in tarile din sud.

„Numeroasele studii realizate in aceste tari indica luminozitatea ca avand o legatura cu rata crescuta a depresivilor. Lumina actioneaza asupra sistemului nostru nervos central prin melatonina ce se gaseste la nivelul encefalului si care are influente asupra functiilor psihice”, explica psihologul Laura Mateescu. Acelasi lucru se poate intampla si la noi in timpul iernii, insa la un nivel mult mai mic.

Obosesti mai repede din cauza vremii calde

Cresterea temperaturilor, peste media iernilor trecute, aduce anul acesta un fenomen intalnit mult mai tarziu,  respectiv la venirea primaverii. „Astenia de primavara apare deoarece corpul nostru, slabit, produce un efort de adaptare, manifestat fizic prin oboseala”, spune Anca Munteanu, psiholog la Centrul pentru Psihologie de Actiune si Psihoterapie, Bucuresti. Astenia prematura se manifesta ca urmare a diferentei intre ceea ce asteptam si ceea ce primim.

Psihologii mai pun pe seama schimbarilor de temperatura si senzatiile de anxietate ori senzatia de negasire a locului. „Suntem obisnuiti cu un ciclu de patru anotimpuri si tabloul de afara, care numai de iarna nu este, ne destabilizeaza in interior inconstient”, completeaza psihoterapeutul Cristiana Levitchi.

Pentru ca oamenii sunt adaptabili, nu va trece mult (cativa ani) pana ne vom obisnui cu schimbarile de clima. Cel mai greu le va fi insa persoanelor care sunt meteodependente, sustin specialistii.

Tehnici

Cum scapi de framantari si melancolii

Cea mai simpla metoda de a trece peste starile de melancolie frecvente in anotimpul rece este sa-ti impui sa gandesti pozitiv. „Oamenii au predispozitia de a avea ganduri automate si, de cele mai multe ori, acestea sunt negative. Cu totii ne lasam influentati de ele, insa indicat este sa le transformam in ganduri pozitive.

„Cutarescu m-a stropit cu noroi, ce nenorocit!” ar trebui sa devina „Cutarescu m-a stropit cu noroi, asta e”„,  recomanda psihologul Laura Mateescu. Concentrarea asupra senzatiilor este si ea una dintre tehnicile care te scapa de framantarile de prisos. De aceea, masa nu ar trebui luata niciodata in fata televizorului deoarece te impiedica sa simti gustul mancarii.

Specialistii mai recomanda ca la sfarsitul fiecarei zile sa realizezi o lista cu toate lucrurile facute peste zi. In acest fel vei avea un sentiment de implinire. Daca ai facut toate acestea nu-ti ramane decat sa te rasplatesti: o pereche de pantofi, o ciocolata sau un parfum te-ar putea face sa uiti de melancolia de iarna.